Monday, 30. January 2023.
Unsko-sanski kanton -5° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

6. Januara. 2023. Bosna i Hercegovina
Osmorka, Šestorka…: Otkrivamo dio dogovora iz Doboja koji će odrediti dalju sudbinu koalicije

Stranački organi stranaka iz Osmorke, tačnije iz Trojke, uskoro će donijeti odluku da li će za ministra predložiti kandidata iz reda Ostalih ili iz reda Bošnjaka.

Kako Klix.ba saznaje, na sastanku u Doboju SNSD je odlučio povući kandidaturu Denisa Šulića zbog negodovanja lidera Osmorke koji su mišljenja da Šulić ni u kojem smislu ne predstavlja interese Bošnjaka te da su njegove izjave više nego sporne.

Tada je Milorad Dodik prihvatio želju Osmorke, a zatim na stol stavio ime SNSD-ovca iz reda Ostalih. Kako Klix.ba saznaje radi se o kandidatu koji dolazi iz Istočnog Sarajeva i trenutno obnaša funkciju na nižem nivou vlasti.

No, zajednički je donesena odluka da odluka još malo “prenoći” i da se sačeka s konačnom listom imena. Dodik je prihvatio taj prijedlog Osmorke i čeka da mu jave odluku.

Tako je sada na Osmorki da izaberu između dvije opcije.

Prva opcija je da ostanu pri Edinu Forti (Naša stranka) kao kandidatu za ministra prometa i komunikacija iz reda Ostalih, a da ministar za ljudska prava i izbjeglice bude Bošnjak, ali kao zajednički dogovor SNSD-a i Osmorke. Kako saznajemo, to ime već postoji i odgovara svima.

I ovo je najizglednija opcija jer Konaković i Nikšić ne žele da se odreknu Forte i zamjere Našoj stranci, naročito nakon što se Konaković kandidovato za ministra za vanjske poslove BiH iako je tu poziciju željela Naša stranka za Sabinu Ćudić.

Druga opcija je da Osmorka umjesto Forte predloži kandidata iz reda Bošnjaka, a onda da ministar za ljudska prava i izbjeglice bude iz reda Ostalih kao zajednički dogovor SNSD-a i Osmorke. Ime tog kandidata Dodik je jučer već prezentovao partnerima. Time bi Forto ispao iz igre s obzirom da je zagrijan samo za resor prometa i komunikacija.

Druga opcija bi mogla poljuljati Osmorku, koja je već u krizi izlaskom NES-a i Stranke za BiH, iako Nermin Nikšić i Elmedin Konaković već danima tvrde suprotno.

“Osmorka je stabilna. Nastavljamo dalje”, rekao je Nikšić za Avaz, a samo dan kasnije Osmorka je postala Šestorka.

Jučer ipak kaže da će neko morati nečega i odreći zarad ulaska u vlast, a to odricanje se očito može odnositi samo na Našu stranku jer ni SDP ni NiP se neće odreći svojih prijedloga za državne ministre.

Saradnju s SNSD-om već odavno propituju Sabina Ćudić i Predrag Kojović iz Naše stranke, kao i Zlatko Miletić (ZnG). Oni su, najavili su, se spremni povući u svakom trenutku ukoliko se partneri ne budu držali dogovora i radili na štetu interesa BiH.

I za kraj, NES i Stranka za BiH na državnom nivou se nisu mogli zadovoljiti samo jednom zamjeničkom funkcijom, a nositi terete cijele Osmorke. Ipak, ostaje opcija da budu dio koalicije na nivou Federacije BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision