Monday, 30. January 2023.
Unsko-sanski kanton 4° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

29. Novembra. 2022. Bosna i Hercegovina
Osmorka i HDZ BiH potpisuju sporazum o koaliciji

Danas će u zgradi Parlamentarne skupštine BiH biti potpisan koalicioni sporazum između HDZ-a i stranaka okupljenih oko takozvane Osmorke koju čine SDP, NiP, NS, SBiH, BHI-FK, PDA, NES i ZnG.

Potpis na sporazum koji bi trebao vrijediti naredne četiri godine, odnosno mandatni period 2022. – 2026., će staviti Dragan Čović i Nermin Nikšić.

Ostali lideri Osmorke, prema planu, neće dodavati svoje potpise na dokument pod nazivom “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022. – 2026. godine”.

Radne grupe Osmorke i HDZ-a su proteklih sedmica radile na izradi dokumenta koji će činiti bazu za ovu koaliciju, a koja bi se trebala za nekoliko dana prenijeti i na državni nivo sa SNSD-om.

To znači da će nakon dugo godina SDA “ispasti iz igre” i preći u opozicione klupe. Iako su neki iz Osmorke pravili planove o izbacivanju SNSD-a iz vlasti, to se neće dogoditi. Jedan od lidera Osmorke, Elmedin Konaković (NiP), jučer je kazao kako su “prijedlozi o vlasti bez HDZ-a i SNSD-a mogući matematički, ali su nonsens”.

To je postalo potpuno jasno nakon sastanka u Mostaru kada su Dragan Čović (HDZ) i Milorad Dodik (SNSD) poručili da jedni bez drugih neće ići u vlast.

Dokument čine tri cjeline na kojima će raditi ove stranke. To su euroatlantske integracije, politička stabilnost i vladavina prava i socijalna pravda i ekonomija.

Stranke potpisnice su se usaglasile, a danas će i zvanično potvrditi, da će programske mjere zasnovane na smjernicama, načelima i ciljevima iz ovog dokumenta biti detaljno razrađene u periodu koji će prethoditi formiranju izvršne vlasti u skladu sa ustavnim nadležnostima.

Potpisivanje sporazuma u 11:00 sati pratite uživo na portalu Klix.ba i našoj Facebook stranici.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision