Thursday, 6. October 2022.
Unsko-sanski kanton 15° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Juna. 2014. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno, Vijesti
Oslobađanje carine i PDV-a građevinskog materijala i opreme samo uz projekat obnove

Da bi građevinski materijal, oprema ili uvoz stoke bio oslobođen carine i PDV-a u svrhu humanitarne pomoći građanima Bosne i Hercegovine u ugroženim područjima nužno je da za takvo što postoji projekat obnove i rekonstrukcije na nekoj od razina vlasti: države, entiteta ili lokalnih jedinica uprave. To podrazumijeva da će takav projekat biti finansiran najvećim dijelom iz sredstava humanitarne pomoći iz inostranstva, istakao je u izjavi za Anadolu Agency (AA) Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

“Ukoliko neko želi da primjerice sada donira određenu količinu stoke ne može to učiniti bez plaćanja propisanih zakonskih naknada. To se može samo uz međunarodni projekat obnove i rekonstrukcije kojim bi se propisalo oslobađanje od plaćanja carine i PDV-a određene količine, a u svrhu raspodjele kao humanitarne pomoći. Isto se odnosi i na građevinski materijal i opremu”, naveo je Kovačević.
Ono što je trenutno moguće jeste da se uz dokaz da se roba uvozi iz država članica Evropske unije, država članica Zone slobodne trgovine CEFTA i Republike Turske sa kojim BiH ima potpisane ugovore o oslobađanju od carina ona ne plaća. No, plaćanje PDV-a u takvim slučajevima, bez postojanja projekta obnove i rekonstrukcije, odnosno kod uvoza u BiH građevinskog materijala, opreme ili stoke ostaje.
U robama koje dolaze, odnosno koje se uvoze u BiH drugih država, sa kojim BiH nema potpisane ugovore o slobodnoj trgovini plaća se i PDV, ali i carina. Glasnogovornik UIO BiH navodi kako svakodnevno pristižu upiti iz ambasada država akreditiranih u BiH, ali i diplomatsko – konzularne mreže, ali i entitetskih i lokalnih institucija unutar BiH o načinu uvoza opreme kao humanitarne pomoći. Bilo je upita i pojedinaca, prvenstveno građana iz inostranstva o načinu slanja humanitarne pomoći svojoj rodbini i familiji u BiH u ugroženim područjima u vidu građevinskog materijala i određene opreme.
“Radi brže i efikasnije komunikacije odgovaramo i e-mailovima na sve upite. Jasno ukazujemo da je u skladu sa članovima 9. i 10. priloga Zakona o carinskoj politici BiH koji se odnosi na žrtve nesreće i humanitarne organizacije, a u skladu sa odlukom Savjeta minista BiH samo hrana, odjeća, obuća i lijekovi ono što je oslobođeno plaćanja carine i PDV-a. Za sve druge druge robe: građevinski materijal, opremu ili uvoz stoke PDV ostaje, a ako BiH nema potpisanog sporazuma prilikom uvoza plaća se i carina”, naveo je Kovačević.
On je istakao kako je inače, do sada UIO BiH evidentirala preko 1.000 humanitarnih pošiljki koji su prešli međudržavnu granicu u okviru koje je u BiH dopremljeno preko 8.500 tona pomoći.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision