Friday, 14. June 2024.
Unsko-sanski kanton 15° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Augusta. 2023. Bosna i Hercegovina
OSCE: Zakon o slobodi pristupa informacijama će biti efikasan samo uz pažljivo provođenje

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini ističe da prepoznaje potencijal Zakona o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija u BiH koje je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH sredinom ove sedmice.

– Zakon treba da unaprijedi transparentnost institucija BiH i da omogući dostupnije i transparentnije informacije – kazali su iz OSCE-a za Fenu.

Misija je podsjetila da te zakone redovno koriste mediji i organizacije civilnog društva kao jedina dostupna sredstva za prikupljanje informacija o radu tijela vlasti u svrhu istraživačkog novinarstva, borbe protiv korupcije i u svrhu drugih oblika građanskog aktivizma.

– Međutim, njegov stvarni uticaj će se mjeriti praktičnom provedbom i dosljednim poštovanjem njegovih ključnih principa. Zakon će biti efikasno implementiran samo uz pažljivo provođenje i istinsku posvećenost otvorenosti svih uključenih aktera – poručili su iz OSCE-a.

Poslanici Predstavničkog doma PSBiH su u drugom čitanju podržali Prijedlog zakona o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija BiH, ali su odbacili amandmane kojima bi se na drugačiji način regulirala žalbena procedura.

Naime, poslanici iz opozicionih stranaka naglasili su da Žalbeno vijeće pri Vijeću ministara, što propisuje zakon, ne može biti drugostepeni organ u rješavanju po žalbama na rješenja institucija BiH. Međunarodna zajednica navela je ranije da je stoga potrebno usvojiti amandmane na predloženi zakon kako bi bio u skladu s pravnom stečevinom EU i relevantnim međunarodnim standardima.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision