Srijeda, 7. Maja 2014.
Unsko-sanski kanton 7° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

7. Maja. 2014. Svijet, Vijesti
OSCE nudi plan puta za rješenje krize u Ukrajini – Putin: Rusija traži hitan prekid vojnih operacija u Ukrajini

Moskva – Kijev – Predsjednik Rusije Vladimir Putin pozvao je danas vlasti u Kijevu da prekinu kaznene operacije na jugoistoku Ukrajine, jer to samo pogoršava situaciju, prenose ruski mediji. “Rusija traži hitan prekid vojnih i kaznenih operacije na jugoistoku Ukrajine”, rekao je Putin nakon sastanka sa predsjedavajućim Organizacije za bezbjednost i saradnju u Evropi /OEBS/ Didijeom Burkhalterom. Prema njegovim riječima, takav način rješavanja unutrašnjih političkih sukoba nije odgovarajući za rješavanje političkih sporova. “Upravo suprotno, situacija se pogoršava, a podjele su sve dublje”, rekao je on. Putin je istakao da je Rusija zainteresovana za najbrže moguće rješenje u Ukrajini koje će uzeti u obzir interese svih građana Ukrajine, prenio je Itar-tas. Ruski predsjednik je, takođe, pozvao pristalice federalizacije u Ukrajini da odgode referendum 11. maja za neki kasniji datum, kako bi se stvorili relevantni uslovi. “Rusija vjeruje da su glavni krivci za krizu u Ukrajinu isti oni koji su organizovali državni udar”, istakao je Putin, dodajući da nalogodavci i počinioci udara nisu željeli da razoružaju desničare i nacionalističke elemente u zemlji. Prema njegovim riječima, izjave Zapada da je Rusija ključ za rješenje krize u Ukrajini laž su koju su izmislili zapadni partneri koji treba da snose odgovornost za aktuelnu situaciju u Ukrajini. Putin se zauzeo za direktni dijalog Kijeva i jugoistočne Ukrajine.

Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi /OSCE/ predložit će uskoro plan puta za rješenje krize u Ukrajini, rekao je predsjedavajući OSCE-a Didier Burkhalter. On je dodao da će plan puta biti ponuđen svim stranama koje su potpisale sporazum u Ženevi 17. aprila  – Rusiji, Ukrajini, EU i SAD.
Burkhalter je podsjetio da je o ključnim odredbama plana puta, primirju, deeskalaciji tenzija, dijalogu i izborima, razgovarano juče u Beču. OSCE je predložio konkretne korake u cilju primjene ovih odredbi, rekao je on, dodajući da je ova organizacija spremna da u tom procesu bude koordinator, prenosi Itar-tas. Burkhalter je podržao poziv Putina da se odgodi referendum  federalista u Ukrajini 11. maja za neki kasniji datum kako bi se stvorili uslovi za dijalog. On je pozvao na razoružanje u cilju deeskalacije tenzija i ponudio finansijsku pomoć u tom postupku. Burkhalter je istakao da decentralizacija treba da bude ključna tema razgovora sukobljenih strana u Ukrajini.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision