Tuesday, 21. May 2024.
Unsko-sanski kanton 19° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

28. Februara. 2023. Zanimljivosti
Osam strogih pravila u McDonaldsu zbog kojih bi radnici mogli dobiti otkaz

Postoji oko 38 000  McDonald'sovih restorana u svijetu, a oni opstaju poštujući određana pravila. Naime, postoje osam strogih pravila koje moraju poštovati zaposleni ako ne žele dobiti otkaz.

Nepobitna je činjenica o McDonald'sovom poslovnom uspjehu bez premca koja i dalje dominira tržištem brze hrane.

Jedan od načina na koji  McDonald's  uspješno upravlja tako nadaleko omiljenim lancem brze hrane je prodaja hrane pouzdanog ukusa po niskoj cijeni.

Ovo je osam vrlo strogih pravila kojih se radnici McDonald'sa moraju pridržavati. Neki od njih vas tjeraju da se zapitate što se dogodilo iza tog pulta ili prozora u automobilu.

Napojnice ne idu zaposlenima

Radnicima u McDonald'su često se daju napojnice, međutim, sve se moraju odmah staviti u dobrotvornu kutiju Ronald McDonald House Charity (RMHC) na blagajni. Od zaposlenih se očekuje da poštuju ovo pravilo, jer kako stoji na korporativnoj web stranici,  McDonald'sovi  restorani imaju timsko okruženje u kojem se ne radi o nagrađivanju pojedinaca.

Osim pridržavanja poslovnog modela temeljenog na jednakosti,RMHC služi za pomoć bolesnoj djeci širom svijeta i njihovim porodicama.

Ne smiju besplatno davati hranu

Radnicima McDonald'sa strogo je zabranjeno dijeliti besplatnu hranu. Nema besplatne kafe za policajca. Nema besplatnih poklona, osim ako ne želite riskirati otkaz jer ste stvarno krali iz restorana.

Sendviče je potrebno pripremati određenim redoslijedom

McDonald'sovi sendviči poput Big Maca ili McDoublea u biti su dizajnirani tako da se mora poštovati redoslijed pripreme. Svaki zaposleni koji ne slijedi tačne korake sastavljanja McDonald'sove stavke jelovnika riskira otkaz.

Nema monopola za radnike  McDonaldsa

Zaposlenicima McDonald'sa strogo je zabranjeno igrati popularnu igricu McDonald's  Monopoly. I zapravo, u nekim slučajevima, ni članovi njihove uže porodice ne bi trebali igrati.

Često pranje ruku je obavezno

Znate one natpise u toaletima restorana koji kažu: “Zaposleni moraju oprati ruke prije povratka na posao,” zar ne? Pa, to su zaista prisilne politike. Ali to ide i dalje od toga, u mnogim McDonald'sovim lokacijama, menadžeri nalažu da svaki zaposleni pere ruke svakih 30 minuta ili se suočava s disciplinskom ili čak otkazom.

Neodgovarajuće veličine porcija mogu dovesti do otkaza

Prema riječima bivšeg zaposlenika McDonald'sa, ako radnik ne mjeri količine proizvoda poput pomfrita ili milkshakea,  može dobiti otkaz. Kod milkshakeova, komentator je naveo vrlo striktno ograničenje od samo plus ili minus 0,25 unci što dovodi do shakea koji se smatra neprihvatljivim, a nekoliko neprihvatljivih shakeova mogli bi rezultirati otkazom.

Crne pantalone i sjajne crne cipele

McDonald's svojim radnicima daje većinu njihove uniforme, uključujući košulju, šešir (ili vizir), pregaču i pločicu s imenom. No, što se tiče pantalona i cipela, radnik ih mora nabaviti i moraju zadovoljiti vrlo stroge kriterije. Pantalone moraju biti crne i ne mogu biti od džinsa, trenerki ili tajica. Cipele moraju biti neklizajuće, crne i moraju se polirati, što znači da moraju biti kožne ili od vještačke kože.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision