Tuesday, 16. August 2022.
Unsko-sanski kanton 18° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Juna. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
OS BiH i EUFOR nastavljaju aktivnosti u sklopu združene vježbe “Zajednički napor 2014.” Deanović: Doboj i Maglaj mogli bi biti očišćeni u naredna dva dana

Prema procjenama s terena, u naredna dva dana na području Doboja i Maglaja može se očekivati završetak radova na čišćenju i odvozu smeća kako bi se većina pripadnika Oružanih snaga BiH usmjerila na Posavinu, na potezu Odžak-Domaljevac-Šamac, a zatim prema Brčkom i Bijeljini, rekao je Ivo Deanović, šef medijsko-informacionog centra Pete brigade Oružanih snaga BiH. Trenutno, kako kaže, Oružane snage BiH djeluju u Doboju i Maglaju, gdje uklanjaju smeće i provode preventivne i obavezne mjere dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije. “Također, u Orašju se vrši sanacija kasarne “Sinovi Posavine”. U Željeznom polju danas se odmaraju snage, dok se sutra očekuje veći intenzitet radova, koje ćemo, s obzirom na pomoć civilnog stanovništva, brzo završiti”, kaže Deanović. Iz američke države Maryland danas se u vojnu bazu Dubrave kod Tuzle očekuje dolazak 22 kadeta Oružanih snaga SAD-a.
“Tokom sutrašnjeg dana oni bi simbolično trebali biti uključeni u ove radove. Dakle, ukoliko budu mogli prihvatiti odnosno sudjelovati u nekom od projekata sanacije oni će biti upućeni na određene radove”, kazao je Deanović.
Potvrdio je da je i dalje u Posavskom kantonu stanje najkritičnije i to u Orašju i Šamcu, zbog čega je u ovom kantonu izdata zapovijed da se pojača broj vozila.

Trećeg dana združene vježbe sa jedinicama EUFOR-a “Zajednički napor 2014.”, pripadnici Oružanih snaga BiH nastavljaju pružati pomoć civilnim organima i stanovništvu na otklanjanju posljedica katastrofalnih poplava koje su zadesile BiH.

Danas su planirane aktivnosti u općinama Doboj, Orašje, Šamac, Odžak, Maglaj, Lopare, Zenica, Bijeljina, Lukavac, Šekovići, te na lokalitetima Golubinja i Biljevina, gdje će biti ukupno angažovano preko 600 pripadnika OS BiH i preko 100 motornih vozila i inžinjerijskih mašina. Komandant 5. pješadijske brigade i direktor vježbe brigadir Kenan Dautović i načelnik Štaba EUFOR-a brigadni general Andras Szus su na jutrošnjem brifingu kazali da su zadovoljni dosadašnjim zajedničkim angažmanom, a neposredno poslije brifinga su se uputili u Komandno zračno izviđanje prema općinama Zenica, Šamac, Doboj Orašje i Bijeljina. Težište na današnjim aktivnostima je u općinama Doboj i Maglaj, a planirano je da se nakon završetka aktivnosti u ovim općinama, zona operacija prioritetno prebaci u Posavinu, na projekte koje su lokalne zajednice kandidirale kao moguću podršku.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision