Wednesday, 21. February 2024.
Unsko-sanski kanton 7° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

23. Novembra. 2023. Svijet
Orban optužen da novim zakonom o stranom utjecaju želi ušutkati kritičare

Vodeće mađarske grupe civilnog društva optužile su premijera Viktora Orbana da pokušava ušutkati kritičare nakon što je predložio zakon za uspostavljanje kancelarije za zaštitu suvereniteta koja istražuje strani utjecaj.

Mađarski premijer godinama je promovisao narativ da vanjske snage pokušavaju potkopati njegovu vladu i poduprijeti njegove protivnike.

U govoru koji je održao ranije ovog mjeseca rekao je da će mračne sile nastaviti da opsjedaju odbrambene linije suvereniteta, uključujući i one Mađarske.

Međutim, Orbanovi kritičari kažu da je njegova retorika osmišljena da potkopa protivnike i da, uoči evropskih parlamentarnih i općinskih izbora sljedeće godine, vlada pojačava napore da stvori zamišljene neprijatelje i odvuče pažnju glasača.

U srijedu je sedam organizacija civilnog društva saopćenjem za javnost upozorilo da su planovi za uspostavljanje kancelarije za zaštitu suvereniteta dio širih pokušaja vlade da uguši neslaganje.

“Nacrt zakona je dio pokušaja vlade da ušutka sve kritičke glasove”, rekli su.

Grupe, koje uključuju Transparency International i Mađarsku uniju građanskih sloboda dodale su da predloženi zakon nije u skladu sa ustavnim obavezama Mađarske i EU.

Predložena kancelarija bi istraživala aktivnosti javnog zagovaranja, aktivnosti koje imaju za cilj da naprave utjecaj na demokratsku debatu i organizacije koje koriste strana sredstva da utiču na birače.

Produbljena je zabrinutost da bi kancelarija mogla proizvoljno kažnjavati određene novinare, sindikate i kompanije.

Mađarski helsinški komitet navodi da je prijedlog zakona namjerno nejasan i prožet nedefinisanim i široko tumačenim konceptima.

Glasnogovornik vlade napisao je na društvenim mrežama da je zakon “usmjeren na odvraćanje domaćih političkih aktera od prihvatanja stranih sredstava”.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision