Tuesday, 7. December 2021.
Unsko-sanski kanton -1° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Oktobra. 2021. Svijet
Orban odbacio primat evropskog prava, ali i klimatsku politiku EU

Mađarski premijer Viktor Orban odbacio je danas primat evropskog prava nad nacionalnim, stajući na stranu Poljske pri dolasku na samit EU kojim bi trebalo da dominira spor oko vladavine prava.

“Činjenica je vrlo jasna: primat prava EU uopšte nije u osnovačkim ugovorima EU”, rekao je Orban novinarima u Briselu i dodao da je ideja o uvođenju sankcija Poljskoj smiješna.

On je istakao da evropske institucije realno zaobilaze prava nacionalnog parlamenta i vlade i modifikuju ugovore bez ikakvih legitimnih ovlašćenja za to.

Mađarski premijer odbacio je danas i plan EU o borbi protiv klimatskih promjena kao “utopijsku fantaziju” i ocijenio da zelene mjere povećavaju troškove energenata u Evropi.

“Povećanje cijena, nove regulative, skok cijena u nebo, uništavanje srednje klase”, rekao je Orban po dolasku na samit lidera Unije o predloženim klimatskim mjerama evropskog bloka.

On je dodao da je “sa jedne strane zdrav razum, a sa druge fantazija”.

“Utopijska fantazija nas ubija – to je problem i sa cijenama energenata”, izjavio je mađarski premijer.

Analitičari i Evropska komisija su rekli da je glavni pokretač rasta cijene struje u Evropi veliko poskupljenje gasa, a da ugljenično tržište EU ima udio do petine u poskupljenju električne energije.

Brisel je predložio paket nove klimatske politike, a članice EU moraju da pregovaraju o mjerama i da ih odobre prije nego što one stupe na snagu.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision