Friday, 7. October 2022.
Unsko-sanski kanton 8° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

17. Septembra. 2022. Svijet
Orban o ocjeni EU da Mađarska više nije demokratska država: To je smiješno

Premijer Mađarske Viktor Orban je poručio da mu je smiješno to što je Parlament Evropske unije konstatovao da njegova država više nije demokratska, već da je to izborna autokratija.

Na ovu ocjenu zakonodavnog tijela Unije je reagirao jučer, 16. septembra, tokom posjete Beogradu, u kojem se susreo sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem. Orbanu je uručen Orden Srbije na velikoj ogrlici za “izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Mađarske”.

“To je smiješno. Jedini razlog zbog kojeg se ne smijemo jeste što nam je to dosadno, to je dosadna šala. Ovo je treći ili četvrti put da Parlament EU usvoji rezoluciju kojom se osuđuje Mađarska. Prvobitno smo mislili da je značajno, ali sada to vidimo kao šalu”, kazao je.U rezoluciji je naglašeno da ova država ima hibridni režim, tj. mješavinu autokratije i demokratije. Smatra se da se u njoj više ne poštuju osnovni demokratski principi. Ovo je prvi put da se jedna članica EU ovako okarakteriše, prenosi Euronews.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision