Thursday, 2. February 2023.
Unsko-sanski kanton 2° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

29. Decembra. 2022. Zanimljivosti
Orasi – sasvim opravdano na listi najzdravijih namirnica

Orasi nude važne hranjive sastojke koji podržavaju zdravlje mozga, a naučni dokazi ukazuju na to da mogu da imaju ulogu u održavanju i poboljšanju kognitivnog zdravlja.

Orasi su odlična grickalica tokom cijele godine, ali postaju još bolji tokom zime jer se nalaze u mnogim jelima i kolačima. Osim toga odlični su za međuobrok, ali i za naše zdravlje.
Orasi zaista imaju puno nutritivnih prednosti i opravdano se nalaze na spisku 30 najzdravijih namirnica koje bi trebalo jesti svaki dan, kao i na spisku najboljih namirnica za srce, kako prenosi Real Simple.

Imunološka podrška
Porcija oraha od 25 grama prepuna je važnih hranjivih sastojaka, uključujući proteine, vlakna i magnezijum, koji su važni za podršku cjelokupnog zdravlja.

Orasi su takođe dobar izvor vitamina B6 i izvrstan izvor bakra, koji doprinose normalnom funkcionisanju imunološkog sistema.

Zdrave masti
Orasi su jedinstveni među orašastim plodovima jer sadrže skoro potpuno zdrave, polinezasićene masti.

Zapravo, orasi su jedini orašasti plod sa visokom količinom alfa-linoleinska kiselina – ALA, što je povezano sa blagodetima za zdravlje srca, zdravlje mozga i borbu sa upalama.

Antioksidanti
Među orašastim plodovima, orasi imaju najveću količinu polifenola.

To su biljni antioksidanti koji mogu da imaju korisnu ulogu u održavanju zdravlja na razne načine, uključujući zdravlje srca, kognitivno zdravlje i upale, prenosi Večernji list.

Zdravlje crijeva
Istraživanja pokazuju da orasi mogu da budu dobar izbor zbog svojih prebiotičkih svojstava, koja podržavaju zdravlje crijeva i pospješuju rast korisnih bakterija.

Kognitivno zdravlje
Orasi nude važne hranjive sastojke koji podržavaju zdravlje mozga, a naučni dokazi ukazuju na to da uključivanje oraha u ishranu može da ima ulogu u održavanju i poboljšanju kognitivnog zdravlja tokom procesa starenja.

Na primjer, prema studiji objavljenoj u „The Journal of Nutrition, Health & Aging“, orasi mogu da pomognu u poboljšanju uspješnosti testova kognitivnih funkcija za pamćenje, koncentraciju i brzinu obrade podataka kod odraslih.

Upravljanje težinom
Određena hrana korisna je za pružanje osjećaja sitosti i zadovoljstva, a istraživanja pokazuju da orasi mogu da budu jedna od njih. Povećanje dnevne potrošnje orašastih plodova za samo 12 grama povezano je sa manjim rizikom od gojaznosti.

Dnevno se preporučuje oko 40 grama oraha, što odgovara manjoj šaci. Ako ih jedete svaki dan, nakon nekog vremena biće dovoljne i manje količine.

Po pravilu, orašasti plodovi nisu previše kalorični, ali mogu da postanu kalorijske bombe u kolačima, odnosno u kombinaciji sa šećerom.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision