Wednesday, 27. October 2021.
Unsko-sanski kanton 3° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

7. Decembra. 2014. Svijet, Vijesti
Optužnice protiv policajaca u SAD rjetke

NJUJORK – U incidentima sa policijom svake godine u SAD biva ubijeno najmanje 400 ljudi, a iako se okolnosti svakog slučaja razlikuju, jedna stvar je konstantna – samo u nekolicini slučajeva velika porota donese optužnicu, odnosno zaključi da policajac treba da bude izveden pred sud.

Policajci koji su optuženi najčešće su oni koji su lagali o onome što su učinili, pokušali da prikrijusvoja djela ili koristili prekomernu silu, prenio je AP.

“Ako se policajac odmetne…ili djeluje iz ličnih pobuda, a ne kao predstavnik zakona, tada ćete vidjeti optužnicu”, rekla je Kendis Mekoj, profesorka na Koledžu za krivično pravo DŽon DŽej u Njujorku. Profesor Filip Metju Stinson sa Bouling grin stejt univerziteta u Ohaju, koji je proučavao bazu podataka od 10.000 policijskih hapšenja za različite vrste prekršaja, izjavio je da je porota sklonija da optuži policajca, ako je učinio nešto što izlazi izvan okvira njegovih dužnosti, poput pljačakanja dilera ili korišćenja značke da rješi neki lični spor.

Velika porota u Južnoj Karolini glasala je prošle sedmice da podigne optužnicu protiv Ričarda Kombsa, šefa policije jednog gradića, koji je pucao i ubio nenaoružanog čoveka koji je došao u gradsku skupštinu da se pobuni protiv saobraćajne kazne.

Drugi policajac optužen je u avgustu u istoj državi jer je pucao u 68-godišnjeg muškarca koji na saobraćajni znak nije zaustavio kola. Preispitivanje odluke policajca da upotrebi vatreno oružje, može da bude teže za porotu, kada postoje kontradiktorni izvještaji o tome šta se desilo.

To je bio slučaj sa Majklom Braunom, nenaoružanim 18-godišnjim Afromerikancem, koga je ubio bjeli policajac, Daren Vilson, u Fergusonu u Misuriju.

Svjedoci se nisu slagali oko toga da li je Braun nasrnuo na oficira kada je ubijen ili je pokušao da se preda. Odluka velike porote da se ne podigne optužnica protiv policajca Vilsona, izazvala je nasilne proteste u Fergusonu, a protesta je bilo i u drugim gradovima SAD.

Odluka velike porote u slučaju Garnera, izazvala je ulične proteste u Njujorku i drugim gradovima.

Ukoliko je donošcenje optužnice teško, dobijanje presude je još teže, posebno u slučajevima kada je osumnjičeni ubijen iz vatrenog oružja. Tokom proteklih 15 godina u Njujorku, devet policajaca je optuženo za četiri ubistva, a samo jedan je osuđen i to na uslovnu kaznu. U SAD se već duže vremena vodi žestoka debata o odnosu snaga bezbjednosti prema Afroamerikancima, kao i o preterano agresivnim akcijama policije.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision