Monday, 30. January 2023.
Unsko-sanski kanton 4° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

24. Januara. 2023. Zanimljivosti
Optimizam i pozitivno mišljenje poboljšavaju zdravlje

Luis Rohas Markos je španski psihijatar koji od 1968. živi u SAD i radi kao profesor psihijatrije na Njujorškom univerzitetu, baveći se pretežno temama vezanim za psihofizičko blagostanje i osjećanje sreće.

 ilustracija (foto:pixabay)U njegovoj novoj knjizi „Optimizam i zdravlje: Šta nauka zna o blagotvornosti pozitivnog mišljenja“ prikazano je sve ono što nauka potvrđeno zna o blagotvornosti pozitivnog mišljenja i njegovom uticaju na naše zdravlje.

Jedna od najvrijednijih investicija koja traži malo ulaganja a donosi mnogo dobiti je da naučite da osjećate i razmišljate pozitivno.

Psihijatar Rohas Markos razmatra sve aspekte pozitivnog razmišljanja i opisuje dokazane strategije za promovisanje optimističnog, ali realnog raspoloženja. Autor istražuje razlike optimizma i pesimizma, ukazuje na trovače pozitivnog pogleda na svijet, ali i podvlači uticaj koji optimizam ima na međuljudske odnose, zdravlje i posao.

On ga ne shvata kao mentalnu ili intelektualnu vježbu već kao alat koji će vam pomoći da postignete svoje ciljeve, da se bolje povežete sa drugima, pobijedite bolest i vodite srećan i zdrav život.

„Tokom godina, kako u životu tako i u svijetu medicine, psihijatrije i narodnog zdravlja, nebrojeno puta sam se uvjerio da način na koji gledamo na situacije u koje nas život dovodi i na koji ih tumačimo ima ogroman uticaj na naša osjećanja, odluke, postupke i sudove“, ističe dr Luis Rohas Markos i dodaje:

„Da bismo uživali u zdravom i ispunjenom životu, nije dovoljno da liječimo boljke koje nas muče; podjednako je važno da upoznamo i jačamo povoljne vidove svoje prirode koji nam pomažu u motivaciji, prevazilaženju izazova i dostizanju ciljeva.“

Knjiga „Optimizam i zdravlje: Šta nauka zna o blagotvornosti pozitivnog mišljenja“ koja s naučne tačke gledišta pokazuje koliko optimistički pogled na svijet utiče na naše zdravlje, bez pretenzija da poput gurua i koučera navodi na optimizam bez pokrića.

Osim načina gledanja na svijet, sastojaka optimizma i optimizma na đelu, dobijamo i svojevrsno uputstvo za izbjegavanje trovača optimizma i oblikovanje našeg pogleda na život.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision