Tuesday, 23. July 2024.
Unsko-sanski kanton 28° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Septembra. 2023. USK
Opozicija u USK-u najavljuje novu parlamentarnu većinu

Posljednjih mjeseci su glasnije najave da bi moglo doći do prekompozicije parlamentarne većine u USK. Uporište za ovu tezu nalazi se u pridruživanju SDP-a bloku B3, koji je trenutno u opoziciji, a kojeg čine NiP, POMAK i Naša stranka. Kako navode, njihova saradnja u interesu je građana ovog kantona, a cilj im je saradnju stranaka koje čine okusnicu vlasti na državnom i federalnom nivou prenijeti i na nivo USK-a. S druge strane, aktuelna parlementarna većina koju čine SDA, NES, DF i SBiH tvrdi da su trenutni odnosi unutar njihove većine stabilni.

Sve su glasnije zasad samo špekulacije u javnosti, ali i među građanima USK-a da su velike mogućnosti da bi moglo doći do nove parlamentarne većine, posebno kada se bloku B3 pridružila i stranka SDP, i tako ojačala opoziciju u skupštinskim klupama. Da su pregovori i razgovori u toku, potvrdila je i sama opozicija, ali i navode da su to u većini informativni razgovori.

S druge strane, aktuelna vlast navodi da su uvijek od opozicije postojali razgovori i pregovori, ali da su oni kao većina trenutno fokusirani na rad i donošenje bitnih odluka za sve građane USK.

„Mogu da kažem uime SDA da nismo sudjelovali ni u kakvim razgovorima koji bi išli u pravcu promjene parlamentarne većine. Opredijeljeni smo da realiziramo sve ono što moramo završiti do kraja godine kad je u pitanju USK. Da li je neko drugi razgovarao o parlamentarnim većinama iz okvira trenutne – postoje špekulacije, postoje informacije“, govori Jasmin Musić, predsjedavajući Skupštine USK-a (SDA).

Ove navode prokomentarisao je i premijer Mustafa Ružnić, navodeći da je dug i težak put opozicije ka ostvarenju njihovog cilja, s obzirom na to da bi morali imati još sedam zastupnika, što je teško izvodljivo.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision