Saturday, 13. July 2024.
Unsko-sanski kanton 19° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Maja. 2024. Bosna i Hercegovina
Opozicija u RS: Ništa od Dodikovih ‘prijetnji’

Najavljivanje oštrih mjera, a onda povlačenje i odustajanje od onoga što je najavljeno, ponovo je viđena predstava u režiji vlasti u RS, prenosi BN.

Tako su nedavno najavljene oštre mjere ukoliko se ne ponište odluke Christiana Schmidta, međutim ponovo od obećanog nije bilo ništa.

Krajem marta ove godine na posebnoj sjednici Narodne skupštine Dodik je dao rok od sedam dana da se ponište izmjene Izbornog zakona koje je nametnuo Schmidt. Zatražio je proglašenje nepoželjnim ambasadora Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke i Velike Britanije.

Ukoliko se to ne desi, zaprijetio je obustavom rada predstavnika RS u institucijama Bosne i Hercegovine.

Dodik je na posebnoj sjednici zatražio i razvlaštenje Centralne izborne komisije BiH, novi izborni zakon.

“Ne znam koliko puta smo vidjeli da Narodna skupština donosi neke bombastične odluke o napuštanju, neučestvovanju, povlačenju Srba i svaki put je to bila šuplja priča. I ovaj put je očigledno tako”, kaže Mladen Bosić iz Srpske demokratske stranke.

Pored davno otpisanih odluka Narodne skupštine o vraćanju nadležnosti i neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, kažu u opoziciji, posebno se ističe nedavno usvojeni, a uskoro grubo pogaženi Izborni zakon Republike Srpske.

“Prvo su rekli ako Šmit ocijepićemo se, pa ako Šmit nametne nećemo izaći po Šmitovom zakonu, pa ako CIK raspiše izbore mi imamo svoj zakon i provešćemo svoje izbore, taj zakon još nije stupio na snagu pitanje je da li je Klub Bošnjaka uložio veto to su sva otvorena pitanja ko tu igra kakve igre, ali SNSD će morati morati prije svega svojim simpatizerima da odgovori na pitanje ako se prijavi na izbore koje je raspisao CIK, da li to znači da su priznali i CIK i Izborni zakon koji je nametnuo Šmit”, kaže Jelena Trivić, predsjednica Narodnog fronta.

“I prije se dešavalo možda ne zbog tih razloga i tim povodom ali uvijek su bile ucijene, uvijek su bile prijetnje u suštini to je politička trgovina možda brutalnija i radikalnija u odnosu na neke uobičajene političke trgovine koje podrazumijevaju ucjenjivanja i uslovljavanja i slične političke poteze. Ovo je već viđeno – pogotovo od strane Dodika i njemu bliskih ljudi”, kaže komunikolog Mladen Bubnjić za BN.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision