Utorak, 22. Oktobra 2019.
Unsko-sanski kanton 21° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

22. Oktobra. 2019. Bosna i Hercegovina
Opozicija tvrdi da je u RS-u jednoumlje i da se suzbija parlamentarizam
Opozicija u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) danas je oštro protestvovala, jer je skupštinski Zakonodavni odbor odlučio da se o njihova dva zakona neće raspravljati na ovom zasjedanju.

Riječ je o Nacrtu zakona o zaštiti uzbunjivača koji, između ostalog, predviđa potpunu zaštitu osoba koje prijavljuju sumnju na korupciju čime bi se trebao ohrabriti svaki pojedinac da prijavi zloupotrebu, te izmjenama Zakona o registru zaposlenih u javnom sektoru, koji predviđa provjeru diploma.

Poslanik Partije demokratskog pogresa (PDP) Draško Stanivuković na početku današnje sjednice NSRS optužio je članove Zakonodavnog odbora iz reda vladajućih da su digli ruku, a da ga nisu ni pročitali zakone koji nisu uvršteni za današnju sjednicu.

– Vidio sam samo glasačke mašine na Zakonodavnog odboru – rekao je Stanivuković ustvrdivši da u RS vlada „jednoumlje“.

On je naveo da Zakon o zaštiti uzbunjivačima, koji je predložio, usvojen u svim razvijenim zemljama, a u paralmentu RS se ne dozvoljava da se o tome priča.

Poslanik u Klubu Srpske demokratske stranke (SDS) Nebojša Vukanović smatra da je „skidanjem“ ova dva zakona prekršen skupštinski Poslovnik te da se u RS suzbija parlamentarizam i “krše osnovna prava poslanika da predlažu zakone”.

– Je li ovo poštivanje Narodne Skupštine RS? – upitao je Vukanović optuživši predstvnike vlasti da su se „odrodili od naroda i žive u nekom imaginarnom svijetu“.

Poslanica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i predsjednica Zakonodavnog odbora Dušica Šolaja je rekla da opozicija obmanjuje javnost svojom pričom.

Ona je navela da bi se prihvatanjem razmatranja zakona o zaštiti uzbunjivača dogodila situacija da RS ima dva zakona koji definišu istu materiju te da se može govoriti o izmjenama važaćeg zakona.

– Ne stoji da neko iz političkih razloga ne žele da se raspravlja o nacrtu ovog zakona – rekla je Šolaja.

Oprečni stavovi obilježili su početak sjednice na čijem dnevnom redu je rebalans entitetskog budžeta.

(Vijesti.ba / FENA)

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision