Tuesday, 5. December 2023.
Unsko-sanski kanton 0° C Snow
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

11. Novembra. 2022. Bosna i Hercegovina
Opet glasači prevareniareni-glasali za jedne a oni mandate prepustili drugima

Lista onih koji su odbili mandate, a koji su osvojili veliki broj glasova na Opštim izborima je duga. Većina njih se nalazila na vrhu izbornih listi. Ova praksa ponavlja se svake izborne godine jer to omogućavaju zakoni. Trenutno ne postoje pravne regulative koje bi to spriječile. U Bosni i Hercegovini u ovom trenutku više od 150 funkcionera obavlja duple funkcije.

 Glasali za jedne, a mandati drugima. Ustaljena praksa u Bosni i Hercegovini. Prvo kandidovani, a onda se mandati odbiju. Primjera je mnogo. Predsjednik SBiH Semir Efendić dva puta je odbio poziciju u Skupštini Kantona Sarajevo, 2018. godine, a onda i u ovom mandatu. Kako je pojasnio Efendić, on pretenduje na poziciju premijera Kantona Sarajevo ili, eventualno, ministarsko mjesto, ako bi postojala stabilna većina. Nakon što je 2018. godine odbio zastupničko mjesto u Skupštini Unsko-sanskog kantona, Šuhret Fazlić na ovim izborima prihvatio je mandat u Skupštini, pa će se u Bihaću uskoro birati novi gradonačelnik. Biraće se i novi načelnik Vogošće, budući da je aktuleni Edin Smajić prihvatio mandat u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta. O prihvatanju ili eventualnom odbijanju mandata još razmišlja gradonačelenik Tuzle Jasmin Imamović.

Ranije je bilo slučajeva i inicijativa da se stane u kraj duplim funkcijama na način da se zabrani kandidovanje jedan izborni ciklus. Isto tako, još prije godinu dana, doduše u Zastupničkom domu državnog parlamenta, usvojene su izmjene i dopune Izbornog zakona kojim je predviđeno ukidanje duplih funkcija izabranih zvaničnika. No, ove izmjene nisu dobile podršku delegata iz HDZ-a i SNSD-a u Domu naroda. U Federaciji Bosne i Hercegovine od 2013. godine ne postoji tijelo koje može da utvrdi sukob interesa pa sve ovo prolazi bez adekvatnih i konkretnih sankcija.

Moral i vlastita obećanja domaćih političara sada su ponovo na ispitu jer se postavlja pitanje ko će opravdati dobijeno povjerenje građana koji su prevareni i izigrani. Analitičari su stava da stranke svjesno kandiduju jake političare na vodećim pozicijama upravo da bi se došlo do izbornih rezultata. I sve je ovo postalo predmetom manipulacija i zloupotreba koje se konačno moraju, kako kažu, riješiti izmjenama Izbornog zakona i Zakona o sukobu interesa.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision