Tuesday, 29. November 2022.
Unsko-sanski kanton 3° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

19. Maja. 2022. USK
Operativna grupa USK-a protiv novih privremenih prihvatnih centara za migrante.

Članovi Operativne grupe za situaciju s migrantima u Unsko-sanskom kantonu naglasili su da bi do pronalaska lokacije i otvaranja eventualnog novog privremenog prihvatnog centra za migrante u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, moglo doći tek uz saglasnost kantonalne skupštine, lokalnih zajednica, odnosno bezbjednosnu procjenu Ministarstva unutrašnjih poslova ovog kantona.  To je jedan od zaključaka sjednice Operativne grupe i ujedno odgovor na zahtjev ministra bezbjednosti BiH Selme Cikotića o pronalsku odgovarajuće lokacije za eventualni prihvatni centar na području općine Velika Kladuša.

“Ministar Cikotić je poslao zahtjev za pronalaženje odgovarajuće lokacije van naseljene sredine u Velikoj Kladuši, na kojoj bi se eventualno uspostavio prihvatni centar sa smještajnim kapacitetom do 300 ljudi. Naš stav po tom pitanju je jasan, odnosno smatramo da je za otvaranje bilo kojeg novog centra na području USK-a potrebna prethodna saglasnost kantonalne skupštine, lokalnih zajednica, kao i sigurnosna procjena MUP-a USK”, rekao je premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić. On je podsjetio da USK već ima migrantski centar u naselju Lipa sa smještajnim kapacitetom za 1.500 ljudi, kao i Privremeni prihvatni centar Borići u Bihaću.

Nakon što je ministar sigurnosti BIH, Selmo Cikotić , 04. maja zatražio hitno dodijeljivanje nove lokacije za potrebe uspostave privremenog prihvatnog centra, kontejnerskog tipa, na lokaciji općine Velike Kladuša, zasjedao je Kolegij Općinskog vijeća, koji je još jednom potvrdio da Općina Velika Kladuša ostaje pri Zaključcima koji su doneseni na tematskim sjednicama, održanim 19.06.2018., 17.09.2020. i 09.06.2021. godine na temu migrantske krize, a to je da Velika Kladuša ne želi migrantski kamp na području općine.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision