Tuesday, 23. July 2024.
Unsko-sanski kanton 28° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Septembra. 2023. USK
Općina Bužim obezbjedila sredstva za prevoz učenika srednje škole

Obzirom da je otpočela nova školska godina, Općina Bužim u školskoj 2023/24. godini vršit će finansiranje i sufinansiranje troškova prevoza redovnih učenika Mješovite srednje škole „Hasan Musić“ Bužim, pod uslovima i na način propisan odlukom o finansiranju i sufinansiranju troškova prevoza redovnih učenika u JU Mješovita srednja škola „Hasan Musić“ Bužim koju je donijelo Općinsko vijeće.

Za tu namjenu je u budžetu Općine obezbijeđeno 150 hiljada maraka.

Pravo na finansiranje troškova prevoza u 100 % iznosu imaju onu učenici koji imaju prebivalište i pohađaju školu na području Općine Bužim i koji pripadaju jednoj od slijedećih kategorija:
• djeca bez roditeljskog staranja,
• djeca čija su oba roditelja nezaposlena,
• djeca sa invaliditetom, djeca samohranih roditelja,
• djeca korisnika stalne novčane pomoći,
• djeca ratnih vojnih invalida, demobilisanih boraca,
• neretnih invalida,
• civilnih žrtava rata a čija visina stalnih mjesečnih primanja u domaćinstvu ne prelazi 1/3 prosječne plate u FBiH.

Dok će se svim drugim učencima koji ne pripadaju navedenim kategorijama, a na osnovu podnesenog zahtjeva i dostavljene dokumentacije sufinansirati 90 % plaćene mjesečne karte.

Da bi roditelj ili staratelj ostvario pravo na finansiranje i sufinansiranje učenika treba se javiti u srednju školu, gdje će završiti kompletnu proceduru i dobiti sve potrebne informacije.

Zakonski zastupnik djeteta dužan je dostaviti zahtjev sa potrebnom dokumentacijom u JU „Centar za socijalni rad“ Bužim na nadležno postupanje koji nakon utvrđivanja formalnih i materijalnih uslova donosi Rješenje o ostvarivanju prava na finaniranje i sufinansiranje troškova prevoza učenika.

Još jedna jako bitna informacija za sve učenike da su svoju mjesečnu kartu dužni dostaviti u JU „Centar za socijalni rad“ Bužim radi provođenja kontrole utroška doznačenih sredstava, kako bi se finansiranje i sufinansiranje moglo uplatiti na bankovni račun, te kako bi se ostvarilo pravo na finansiranje i sufinansiranje za naredni mjesec.

Isplata finansiranja i sufinansiranja se vrši na račun roditelja u banci u kojoj roditelj ima otvoren račun.

„Želim se zahvaliti vijećnicima koji su podržali ovogodišnji budžet jer bez njihovog glasa ova stavka ne bi se mogla ni realizirati. Iskreno se nadamo da ćemo svi zajedno i u narednom budžetu obezbijediti sredstva kako bi se nastavila ova dobra praksa i na taj način svim učenicima naše Mješovite srednje škole „Hasan Musić“ u Bužimu obezbijedila besplatna ili dijelom sufinansirala mjesečna karta prevoza. Na ovaj način želimo olakšati roditeljima sa troškovima školovanja ali isto tako želimo da naši učenici iz završnih razreda osnovnih škola sa područja općine Bužim upisuju neki od smjerova u našoj Mješovitoj srednjoj školi. Moramo mijenjati i poboljšavati određene stvari, posebno kada su u pitanju naša djeca, učenici i studenti. Moramo im pružiti više pažnje, dati im podršku koju zaslužuju jer su oni naša budućnost”- naglasio je načelnik općine Bužim Mersudin Nanić

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision