Monday, 30. January 2023.
Unsko-sanski kanton 4° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Oktobra. 2022. Bosna i Hercegovina
Opći izbori u BIH održani u nedjelju 02. oktobra potvrdili dominaciju nacionalnih partija,socijaldemokrata u Predsjedništvu BiH

Rezultati općih izbora održanih 2. oktobra u Bosni i Herecegovini (BiH) pokazali su nastavak dominacije nacionalnih političkih partija na nivou BiH, oba entiteta i kantona.

Prvi rezultati za državni parlament i preliminarni rezultati za entitetske parlamente govore da neće biti mnogo odstupanja u rezultatima, odnosno da su vodeće stranke upravo one koje su i do sada bile vodeće.

Centralna izborna komisija (CIK) izuzetno sporo objavljuje podatke za parlamente u državi, a u međuvremenu ono s čim javnost raspolaže su parcijalni podaci koje stranke iznose na osnovu svojih evidencija i informacija sa biračkih mjesta.

Podaci CIK-a  pokazuju da će vodeće stranke na niovu države biti SDA, SNSD i HDZ. Na tom procentu prebrojanih glasova SDA ima skoro 25 posto glasova, slijedi HDZ sa preko 19 posto pa SDP sa preko 12 i DF sa preno 9 posto te NiP sa 7,4 posto.

Od stranaka iz Republike Srpske uvjerljivo najviše glasova dobio je SNSD. Na oko 80 posto obrađenih biračkih mjesta ta stranka ima oko 42 posto glasova. Slijedi SDS sa 18 i PDP sa 11 posto glasova.

Za Parlament FBiH podaci pokazuju da su u vrhu SDA sa preko 30 posto na skoro 53 posto obrađenih glasova. Sliejdi SDP sa 15 posto, DF 12, NiP 9 posto te HDZ 6,5 posto. Iako je jasno da će doći do određenih pomjeranja procenata, evidentno je ko će na državnom i entitetskim nivoima voditi ključnu riječ.

U najboljoj poziciji je neminovno HDZ. Ta stranka će vlast u FBiH vjerovatno birati između SDA sa jedne strane te SDP, NiP i Naše stranke sa druge strane. Kao nezaobilazan faktor u poziciji su da ucjenjuju i sebi grade teren za nove mandate na državnom i federalnom niovu.

SDA će uprkos porazu Izetbegovića također imati značajan stranački rezultat i bit će jedan od ključnih faktora za vlast. Tu treba istaći i DF, koji je možda i iznenađujuće ostvario dobar rezultat na državnom, ali i entitetskom niovu.

U RS-u će ključ i dalje biti u rukama SNSD-a, tako da prvi pogled na izborne rezultate ne odaje dojam značajnijih promjena. Priča o promjeni paradigme, o zbacivanju nacionalnih stranaka je ostao samo na teoriji i ostvarim može biti eventualno u nekim kantonima.

U izborima za predsjednika RS u kojim su glavni kandidati bili lider SNSD-a Milorad Dodik i kandidatkinja PDP-a Jelena Trivić, na osnovu 90,04 posto obrađenih biračkih mjesta u prednosti je Dodik. Dodik je dobio 48,36 posto glasova, a Trivić 43,27. Ukoliko razlika od nešto manje od 30.000 glasova ne bude smanjena, Dodik je novi predsjednik RS.

Međutim, za vlast na nivou države, ali i entiteta bit će teško zamisliti bez, prije svega HDZ-a, ali i SDA i SNSD-a. To se odnosi i na scenarij da u poziciju za formiranje vlasti bude sarajevska Trojka (SDP, NiP i NS), koja za vlast neće moći izbjeći ni HDZ ni SNSD.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision