Monday, 29. May 2023.
Unsko-sanski kanton 19° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Maja. 2014. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno, Vijesti
Omerhodžić – Ne znam da li ćemo ispuniti rok Moneyvala – Hadžić Bez zakona o spriječavanju pranja novca ugrožena i bh. valuta

Na jučerašnjoj sjednici Vijeća ministara BiH usvojene su izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH, koje su jedan od uvjeta Komiteta stručnjaka Vijeća Evrope za borbu protiv pranja novca – Moneyval. Zaključeno je da zajednički Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo pravde BiH zajedno sa Kolegijem Parlamenta BiH pokušaju pripremiti novo zakonsko rješenje o sprječavanju pranja novca i terorističkih aktivnosti, koje bi se do 1. juna po hitnoj proceduri uputilo na usvajanje u Državni parlament. Podsjećamo, početkom aprila BiH je dat rok do 1. juna da se usvoji ovaj zakon, u protivnom BiH bi dospjela na crnu listu u rangu sa Sjevernom Korejom i Iranom. Samir Omerhodžić, član bh. delegacije u Moneyvalu za bh. novinsku agenciju Patria kazao je da su danas održali sastanak s predstavnicima Ministarstva sigurnosti BiH na kojem su razmatrane primjedbe koje su došle iz Republike Srpske na zakon koji je pao, te da su razmatrali načine kako ih ugraditi u zakon, a da se pri tome ne izgubi osnovna nit zakonskog rješenja. ‘U toku su pripreme na realizaciji harmonizacije i usklađivanja zakonskih rješenja koja su došla od strane RS-a kako bi se zakon mogao poslati na Vijeće ministara, pa dalje prema Parlamentu BiH na daljnje usvajanje. Mi smo na dobrom putu da to riješimo. Ja mislim da postoji raspoloženje da se pozitivno problem riješi, jer nećemo imati drugu šansu’, kazao je Omerhodžić. On je dodao da je ranije Zakon o sprečavanju pranja novca i terorističkih aktivnosti u potpunosti urađen po preporukama Komiteta Moneyvala. ‘Uglavnom radimo na tome da taj zakon uspješno reliziramo. Mi ćemo primjedbe iz RS-a ugraditi u novi zakon i već u ponedjeljka bi trebao biti konačan prijedlog rješenja. Mislim da je pozitivno ovo što radimo, a da li ćemo uspjeti u trci s vremenom to još uvijek ne znam’, dodao je Omerhodžić.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Damir Hadžić kazao je danas novinarima u Sarajevu da je BiH od kako postoji u najopasnijoj oblasti kada je u pitanju pranje novca zbog čega je neusvajanje zakona o sprečavanju pranja novca problem koji bi mogao eskalirati. Naime, Parlamentarna skupština BiH nije postigla konsenzus i nije uspjela da usvoji prijedlog zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma koji je neophodan da bi se poboljšale sposobnosti Bosne i Hercegovine da se suprotstavi pranju novca i finansiranju terorizma i da bi BiH imala zakone koji su u skladu s međunarodnim standardima. Tu je i upozorenje Moneyvala (Komitet eksperata Vijeća Evrope za borbu protiv pranja novca) te poziv i drugih međunarodnih institucija da je potrebno ovaj zakon usvojiti. “Zahvaljujući odlukama Vijeća ministara BiH uspjela se odgoditi eskalacija o ovom pitanju do 1. juna, a danas smo na sjednici napravili ozbiljan korak kada smo usvojili izmjene i dopune Krivičnog zakona. Dobili smo informaciju i do stalnog predstavnika BiH koji je, kada je riječ o Moneyvalu, dao alarmantna upozorenja”, pojasnio je Hadžić. Stoga je danas dogovoreno, potvrdio je Hadžić, da Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo pravde sa kolegijima oba doma Parlamentarne skupštine BiH pokuša pripremiti i u hitnoj proceduri dostaviti prijedlog zakona koji bi bio dostavljen Moneyvalu čime bi se stvorili uvjeti da BiH ne bude dio sive ili crne zone te izrečenih sankcija koje bi mogle koštati kompletnu BiH. “Politička previranja koja su objektivno postojala ili zastoj od jednog broja poslanika u PSBiH pokušat ćemo prevazići tako što ćemo nastojati doći do odluke koja bi mogla značiti usvajanje zakona u hitnoj proceduri”, kazao je Hadžić. Upozorio je na kraju da je mnogo posljedica koje bi mogle zadesiti BiH ukoliko zakon ne bude usvojen, a jedan od njih je da bi mogla biti ugrožena i stabilnost bh. valute – konvertibilna marka (KM).

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision