Friday, 3. February 2023.
Unsko-sanski kanton 0° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

25. Decembra. 2022. Bosna i Hercegovina
Omča oko vrata u domovini: Rudari iz BiH odlaze u EU

Ne kaže se uzalud da rudarski kruh ima sedam kora. Težina njihovog posla i uslovi u kojima rade dovoljno pokazuju koliko je teško baviti se ovim poslom. Tek nesreće koje se događaju u ugljenokopima i štrajkovi komorata u utrobi zemlje, s vremena na vrijeme, skrenu pažnju na ove ljude koji kopaju “crno zlato”.

U sadašnje vrijeme kada se svi u Evropi bore da obezbijede električnu energiju, rudnici u sastavu Koncerna Elektroprivrede BiH i Termoelektrane Tuzla i Kakanj spasili su naš elektroenergetski sistem i obezbjedili domaćim preduzećima i građanstvu u Federaciji BiH da imaju koliko-toliko jeftinu struju.

Nedavno je obilježen Dan rudara.

Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH, na pitanje kakva je situacija sa rudarima i Sindikatom na čijem je čelu, odgovorio je da je dobro da su živi kada se uzme u obzir s čim su se sve suočavali u posljednja 24 mjeseca.

Kazao je da je bilo optužbi da ugrožavaju energetsku i ekonomsku stabilnost Federacije BiH i da ugrožavaju međunarodne pozicije Bosne i Hercegovine, a da je istina da su “branili minimum materijalnih prava koja su u tom trenutku radnici konzumirali, a na osnovu kolektivnog ugovora za oblast rudarstva u FBiH”.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision