Friday, 3. February 2023.
Unsko-sanski kanton 0° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

31. Decembra. 2022. Bosna i Hercegovina
OHR za NAP: Djelovanje protivno odlukama Ustavnog suda je kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma

Ured visokog predstavnika u odgovoru Patriji potvrdio je još jednom stav da pitanje državne imovine može uređivati samo država kao titular. 

“Prema relevantnim odlukama Ustavnog suda BiH, samo država BiH, kao titular državne imovine, može uređivati pitanje državne imovine odgovarajućim zakonima koje usvoji Parlamentarna skupština BiH. 

OHR podsjeća da državnom imovinom može raspolagati samo država Bosna i Hercegovina, kako je to izričito uređeno Zabranom raspolaganja državnom imovinom. Svako raspolaganje koje je protivno odredbama te zabrane smatrat će se ništavnim. 

Ustavni sud BiH je više puta potvrdio da se pitanje državne imovine ne može riješiti jednostranim mjerama. Jednostrani koraci su neprihvatljivi. Oni ugrožavaju vladavinu prava, narušavaju pravnu sigurnost i sprečavaju sigurno poslovno i investicijsko okruženje. Djelovanje protivno jasnim odlukama Ustavnog suda koje su donesene u okvirima njegovih ustavnih ovlaštenja, moraju se tumačiti kao kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir. 

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira je u svojim komunikeima jasno stavio do znanja da “očekuje od organa vlasti na svim nivoima u BiH da u potpunosti implementiraju odluke visokog predstavnika i obustave svaku dalju nezakonitu uknjižbu državne imovine” te pozvao “Parlamentarnu skupštinu BiH da se bez daljeg odgađanja angažira i usvoji zakon koji uređuje ovo pitanje.” 

Do sada je bilo više poziva da se razgovorom dođe do izbalansiranog i održivog rješenja ovog pitanja na državnom nivou. Visoki predstavnik poziva sve odgovorne donosioce odluka i nosioce mandata da rade zajedno, poštuju vladavinu prava i djeluju konstruktivno za dobrobit svih građana BiH.  

Visoki predstavnik će i dalje pratiti ovo pitanje u skladu sa svojim mandatom u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma”

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision