Tuesday, 17. May 2022.
Unsko-sanski kanton 16° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

18. Septembra. 2016. Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
OHR poziva na poštivanje odluke Suda i smirenje situacije – Oprečne reakcije na Odluku Ustavnog suda BiH!

Nakon što je saopćena odluka Ustavnog suda BiH, kojom je samo potvrđena ranija odluka ovog suda da je obilježavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske neustavno, uslijedila su očekivano, oprečne reakcije bh političara. Rijetko u kojoj zemlji se toliko komentarišu odluke pravosudnih institucija kao u biH, što je loša praksa. Stručnjaci ističu da su presude tu da se provode, a ne da se o njima diskutuje, polmizira I politizira što se njačešće I radi u BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavi za portal Klix.ba nakon odluke Ustavnog suda kojom se obustavlja odluka o raspisivanju referenduma u RS-u, kazao da se nada da će Milorad Dodik sada odustati od referenduma u Republici Srpskoj. Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić smatra da će, nakon današnje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, narednih dana uslijediti vrlo ozbiljna politička situacija. Svi akteri su, navodi on, sada dovedeni u situaciju u kojoj racionalnog i razumnog izlaza nema. Ivanić smatra da to „vrlo, vrlo loše“. Član Predsjedništva BiH Dragan Čović je poslije odluke Ustavnog suda izjavio da “ne bi bilo dobro stvarati političke tenzije oko nečega što ne zaslužuje bilo kakvu političku tenziju”.

Odluke koje je donio Ustavni sud BiH moraju se poštivati, poručeno je iz Ureda visokog predstavnika (OHR) nakon odluke suda o neustavnosti 9. januara kao dana Republike Srpske.

“Nadležnost Suda jasno je utvrđena u Aneksu 4. Dejtonskog mirovnog sporazuma, prema kojem u jurisdikciju ovog suda spada rješavanje sporova između različitih nivoa vlasti. U tu svrhu, Sud je danas donio teške odluke da ne prihvati zahtjev Narodne skupštine RS (NSRS) za preispitivanje prethodne odluke Suda o Zakonu o praznicima, te da obustavi primjenu odluke o referendumu koju je usvojila NSRS, sve dok ne donese odluku o njenoj ustavnosti. Današnje odluke još jednom pokazuju koliko je važna uloga ovog suda za poštivanje Ustava”, poručili su iz OHR-a.

Visoki predstavnik poziva vlasti u RS-u da se uzdrže od provođenja referenduma koji nema zakonske osnove i kojim bi direktno bila prekršena odluka Suda. Ovdje više nije riječ o praznicima Republike Srpske, nego o direktnom osporavanju državnog pravosuđa.

“Kao konačni autoritet za provođenje civilnih aspekata Mirovnog sporazuma, visoki predstavnik ponavlja da je Ustavni sud temelj Aneksa 4. Mirovnog sporazuma, i od ključne važnosti za njegovo provođenje. Osporavanje njegovih nadležnosti održavanjem referenduma predstavljalo bi direktno i ozbiljno kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir, što bi imalo uticaj na stabilnost zemlje”, poručeno je iz OHR-a.

Visoki predstavnik poziva sve strane da ispoštuju odluke koje je danas donio Ustavni sud BiH, da se uzdrže od daljnje eskalacija i okrenu pitanjima od suštinske važnosti za zemlju i njene građane.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision