Monday, 15. July 2024.
Unsko-sanski kanton 32° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Augusta. 2023. Bosna i Hercegovina
OHR pozdravio američke sankcije zvaničnicima u RS-u

Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini pozdravio je sankcije koje su Sjedinjene Američke Države uvele članici Predsjedništva BiH Željki Cvijanović, predsjedniku Skupštine bh. entiteta Republike Srpske Nenadu Stevandiću, entitetskom premijeru Radovanu Viškoviću i ministru pravde RS-a Milošu Bukejloviću.

“OHR pozdravlja mjere koje je preduzelo američko ministarstvo finansija u cilju jačanja vladavine prava i zaštite ustavno-pravnog poretka u Bosni i Hercegovini od drskih pokušaja da se ugrozi rad institucija, kao i stabilnost zemlje i do sada postignute reforme”, naveli su iz OHR-a.

Dodaje se da su sankcije uvedene protiv osoba čiji su postupci bili u suprotnosti sa Ustavom BiH i Dejtonskim sporazumom.

“Ne bi trebalo da bude iznenađujuće da se zvaničnici na državnom i entitetskom nivou, koji su doprinijeli usvajanju zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske, sa namjerom da se pokuša ugroziti autoritet Ustavnog suda BiH, suočavaju sa sankcijama, budući da su njihovi postupci bili direktno u suprotnosti sa Ustavom BiH i Dejtonskim mirovnim sporazumom, također pritom narušavajući vladavinu prava u trenutku kada je Bosni i Hercegovini pružena generacijska šansa da napravi konkretne korake ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji”, poručuju iz OHR.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision