Monday, 15. July 2024.
Unsko-sanski kanton 32° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

17. Augusta. 2023. Bosna i Hercegovina
OHR: Potrebne sveobuhvatne mjere za iskorjenjivanje rodno zasnovanog nasilja u BiH

Minutom šutnje, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovni(OHR) Christian Schmidt i zaposlenici Ureda visokog predstavnika izrazili su svoje duboko saučešće porodicama i prijateljima ubijenih i ranjenih u Gradačcu 11. augusta.Visoki predstavnik je povodom Dana žalosti 16. augusta naveo da svi nivoi vlasti u BiH moraju učiniti više na prevenciji svih oblika nasilja, a kako pokazuje sadašnja društvena slika, posebno nasilja nad ženama i djevojčicama, te nasilja u porodici.

“Dom treba biti mjesto gdje se ljudi osjećaju najsigurnije, a kada to nije slučaj, javne institucije se trebaju maksimalno angažirati. Posebnu pažnju treba obratiti na standard usluga koje se pružaju žrtvama nasilja u porodici, od njihovog prvog kontakta s policijom do dostupnosti i kvaliteta sigurnih kuća. Zaštitne mjere protiv rodno zasnovanog nasilja moraju biti lako i jednako dostupne i učinkovite u svim dijelovima zemlje”, poručio je visoki predstavnik.

Dodaje da se više pažnje također treba posvetiti educiranju, obuci i odgovornosti pravosudnih organa, uključujući i tužioce, te policijske službenike, posebno u pogledu međunarodnih obaveza BiH u oblasti prevencije rodno zasnovanog nasilja.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision