Saturday, 13. July 2024.
Unsko-sanski kanton 21° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Jula. 2024. Bosna i Hercegovina
OHR: Nacrtom zakona o grbu i himnoj u RS-u se implementiraju zaključci svesrpskog sabora, Ustavni sud BiH će sve ocijeniti

Usvajanje izmjena i dopuna Zakona o upotrebi zastave, grba i himne u Republici Srpskoj ima za cilj implementaciju deklaracije svesrpskog sabora kako bi se stvorio pravni osnov za isticanje zvanične himne i grba Republike Srbije u Republici Srpskoj kao svesrpskih simbola, poručili su iz OHR-a.

Iz OHR-a podsjećaju da je Ustavni sud BiH već proglasio neustavnim te iste simbole koji su tada bili određeni kao zvanični grb i himna RS-a.

Sud je obrazložio da su ti zvanični simboli u suprotnosti sa ustavnim principom kolektivne ravnopravnosti konstitutivnih naroda, budući da se time ističe istorija, tradicija, običaji i vjerski i nacionalni identitet Srba, i nameću takve vrijednosti pripadnicima drugih konstitutivnih naroda, drugim građanima i ostalima na teritoriji Republike Srpske.

“Na Ustavnom sudu BiH će biti da ocijeni ustavnost zakona u svjetlu svoje dosadašnje sudske prakse”, kažu iz OHR-a.

Podsjećamo, prošle sedmice je Narodna skupština RS-a usvojila Nacrt zakona kojim se predviđa da je grb RS-a dvoglavi orao, a himna Bože pravde. Ustavni sud je još 2006. godine proglasio neustavnim ovaj grb i himnu jer ne predstavljaju ostale konstitutivne naroda u RS-u.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision