Monday, 2. October 2023.
Unsko-sanski kanton 23° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

26. Augusta. 2023. Bosna i Hercegovina
Oglasili se iz EU povodom kriminalizacije klevete u RS: Potez za žaljenje i krupan korak unazad

Zakon kojim je kleveta u bh. entitetu RS kriminalizirana danas je stupio na snagu. Tim povodom oglasili su se iz Evropske unije.

Ograničava slobodu

– Evropska Unija izražava žaljenje zbog stupanja na snagu izmjena Krivičnog zakonika entiteta Republika Srpska kojim se ponovo uvode krivične kazne za klevetu. Ovim zakonodavnim promjenama se nameću nepotrebna i nesrazmjerna ograničenja nezavisnim medijima i civilnom društvu. 

Novi zakon ozbiljno utječe na ambijent u kojem djeluje civilno društvo i ograničava slobodu izražavanja i medija u Republici Srpskoj. Ovo je potez za žaljenje i nesumnjivo predstavlja krupan korak unazad u zaštiti temeljnih prava – naveo je glasnogovornik EU Peter Stano.

Zakon je, naglasio je Stano, suprotan očekivanjima izraženim prilikom dodjeljivanja statusa kandidata za članstvo u EU i kosi se sa interesima svih građana Bosne i Hercegovine, uključujući onih koji žive u entitetu Republika Srpska.

Otvaranje pregovora

– EU očekuje od svih vlasti da djeluju konstruktivno na realizaciji ključnih prioriteta iz mišljenja Evropske komisije koji su neophodni kako bi Komisija dala preporuku za otvaranje pregovora sa Bosnom i Hercegovinom o pristupanju EU. 

Konkretno, EU očekuje od BiH da u skladu sa ključnim prioritetom 12 „osigura slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara“ – istaknuo je.

Na kraju je dodao da je EU posvećena pružanju podrške medijima i civilnom društvu u Bosni i Hercegovini, a naročito u entitetu RS.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision