Friday, 7. October 2022.
Unsko-sanski kanton 8° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Septembra. 2022. Bosna i Hercegovina
Održani novi protesti građana ispred OHR-a: Moramo imati građansku BiH

Ispred zgrade Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu održani su novi protesti građana protiv mogućeg uvođenja izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine od strane visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Na proteste je, ispred neformalne grupe građana “Restart“, pozvala Azra Zornić, apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, a okupilo se nekoliko stotina građa.

Proteste je podržao i akademik Esad Duraković koji je pisao otvorena pisma visokom predstavniku Christianu Schmidtu da ne nameće izmjene Izbornog zakona BiH.

Zornić je istakla da demonstranti ne traže i ne očekuju ništa od OHR-a, već da su se  tu okupili kako bi izrazili svoju volju i da međunarodnoj zajednici poruče da ne dozvoljavaju nametanje nikakvih izmjena entitetskog Ustava Federacije BiH, niti Izbornog zakona BiH.Krajem jula su ispred OHR-a također su održani slični protesti na kojima se okupilo više hiljada građana, a podržale su ga i političke stranke sa sjedištem u Sarajevu. U proteklom periodu visoki predstavnik Schmidt je pozivao na razgovore predstavnike političkih stranaka, kako bi se ustanovilo da li je došlo do pomaka oko eventualnog dogovora.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision