Tuesday, 6. December 2022.
Unsko-sanski kanton 5° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

15. Novembra. 2022. USK
Održana konstituirajuća sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona, formiranje vlasti na čekanju, ko će skim u koaliciju i dalje ostaje nepoznanica

Konstituirajuća sjednica novog saziva Skupštine USK održana je u ponedjeljak 14. novembra u Bihaću, a novoizabranim poslanicima predsjednik Centralne izborne komisije BIH Suad Arnautović uručio je mandate. U narednom četvorogodišnjem mandatu u sazivu ovog zakonodavnog tijela participiraće predstavnici čak devet političkih subjekata.

Stranka demokratske akcije (SDA) i Narodni evropski savez (NES) na proteklim općim izborima u BiH osvojili su po osam mandata. Socijaldemokratska partija (SDP), Pokret za modernu i aktivnu Krajinu (PoMAK) i Demokratska fronta (DF) imat će po tri zastupnika, Narod i pravda (NiP) dva, dok će Stranka za BiH (SBiH), Laburistička stranka i Naša stranka u radu kantonalne skupštine učestvovati sa po jednim predstavnikom.

Poslije dodjele mandata sjednica je prekinuta, a njen nastavak se očekuje nakon postizanja dogovora političkih subjekata o formiranju vlasti.

Brzo postizanje političkog dogovora o formiranju vlasti i ostanak na premijerskoj poziciji je najavio aktuelni kantonalni premijer Mustafa Ružnić iz Narodnog evropskog saveza.

“Vrlo brzo ćete o svemu biti obaviješteni, međutim, ja ću, kao što sam i najavio, zadržati poziciju premijera, te vratiti skupštinski mandat”, tvrdi Ružnić.

Iz Stranke demokratske akcije, čija je kandidatska lista za Skupštinu USK na prethodnim općim izborima dobila najviše glasova, rečeno je kako su pregovori u toku, te da će oni vjerovatno umnogome zavisiti i od ishoda dogovora stranačkih centrala u Sarajevu.

Nezvanično, očekuje se da NES, SDP, POMAK, NiP, Naša stranka i Stranka za BiH uskoro potpišu sporazum o zajedničkom učešću u vlasti, dok bi opoziciju u tom slučaju činili SDA i Laburistička stranka.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision