Sunday, 26. May 2024.
Unsko-sanski kanton 19° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Maja. 2024. Bosna i Hercegovina
Održan sastanak lidera Trojke, HDZ-a i SNSD-a ali bez konkretnog dogovora

U zgradi Parlamentarne skupštine BiH održan je sastanak državne koalicije. Nakon sastanka prvi se obratio predsjednik RS Milorad Dodik. On je kazao da još uvijek ništa nije dogovoreno i da će u narednih sedam dana nastaviti se razgovarati o ovoj temi. On je kazao da su razgovarali o  dogovorenim i nerealiziranim pitanjima. Istakao je da je sastanak ostao nedovršen i da će se nastaviti razgovarati u narednih sedam dana dok se partneri upoznaju sa formalno-pravnim mogućnostima.

Premijer FBiH i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić poručio je da je spreman na kompromis ali da postoji crvena linija preko koje se neće preći. – Otvorili smo niz tema, neko je to i na sastanku primijetio. Propuštamo određene vozove, pa onda zakasnimo sa stvarima koje smo mogli riješiti. Preko crvene linije nismo spremni ni sada preći.

Predsjednik HDZ Dragan Čović rekao je nakon sastanka državne koalicije da je s partnerima u Federaciji većinu stvari dogovorio i da se nada da će ubrzo imati sudiju Ustavnog suda.

Naglasio je kako misli da su većinu stvari u Federaciji BiH lagano priveli kraju. “Pa do tog da ćemo imati sudiju Ustavnog suda nadati se za nekoliko dana. Dogovaramo se, to trebamo prenijeti i na nivo Vijeća ministara”, kazao je Čović.

Medijima se nakon sastanka koalicije na državnom nivou obratio i lider NiP-a Elmedin Konaković koji je kazao da je sastanak bio neproduktivan. Razgovarano je o budžetu i Planu rasta u vezi projekta EU… “Na sastanku je svako od učesnika delegirao teme. Dodik jeste počeo priču o rezoluciji o Srebrenici, automatski smo to prekinuli, o tome nema razgovora ni pregovora niti me zanima šta on o tome misli”, naglasio je Konaković.

Kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona kazao je da je za stranke Trojke to pitanje ustavne reforme. Stava je da političari iz RS-a povezuju budžet s drugim političkim pitanjima.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision