Wednesday, 27. October 2021.
Unsko-sanski kanton 3° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Decembra. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
Održan sastanak direktora carinskih uprava zemalja regiona – DŽAKULA: BITI KORAK ISPRED ONIH KOJI IZBJEGAVAJU PLAĆANJE POREZA

Direktori carinskih uprava Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore dogovorili su danas na sastanku u Beogradu da će realizacija projekta elektronske razmjene podataka biti nastavljena nesmanjenim intenzitetom jer “kriminal ne poznaje granice”. Važno je da se učini sve kako bi se zaštitila sigurnost građana regije. Preduslov za to je produbljivanje saradnje i postizanje konkretnih dogovora u vezi s budućim zajedničkim akcijama carinskih službi susjednih država, rečeno je na sastanku. Nakon sastanka direktora carinskih službi na nivou četiri carinske administracije, uslijedit će operativni sastanci i aktivnosti na terenu u vidu zajedničkih akcija i obuka mobilnih timova, saradnje u oblasti analize rizika, te bolje kontrole povrata PDV-a u putničkom prometu.

Direktor Uprave za indirektno oprezivanje Bosne i Hercegovine Miro Džakula izjavio je da ne treba postojati bilo kakva prepreka za saradnju, jer se na taj način ujedinjuju resursi zemalja i povezuju ljudi koji treba da razmjenjuju informacije radi efikasnijeg reagiranja. Džakula je dodao da će kvalitetnijom saradnjom carinskih službi zemalja regiona svi uredni porezni obveznici dobiti mogućnost lakšeg i jednostavnijeg poslovanja sa državnim organima. Direktor Uprave carina Srbije Miloš Tomić naglasio je kako je svim zemljama u interesu da njeguju suradnju sa susjedima, jer se tako postižu bolji rezultati u sprečavanju svih vrsta zloupotreba. “Nijedna služba ne može sama da se bori protiv pojave kakva je ilegalna trgovina jer je to fenomen koji uključuje elemente organiziranog kriminala, zbog čega je potrebno poboljšati sistem kontrole i koordinaciju svih organa koji se time bave, i to ne samo u zemlji nego i šire”, rekao je Tomić. Direktor Carinske uprave Hrvatske Zlatko Grabar prezentovao je izazove pristupa carinske administracije Evropskoj uniji. U tom smislu, predstavljena je primjena i prilagodba zakonodavstva, uvođenje novih procesnih sistema i uspostava e-carine te reorganizacija carinske službe. Ispred Carinske službe Crne Gore skupu se obratio direktor Vladan Joković, koji je rekao da su carinske administracije iz regije predano fokusirane na borbu protiv organiziranog kriminala. “Sastanak u Beogradu predstavlja dodatni impuls daljem osnaženju regionalne saradnje u borbi protiv svih oblika krijumčarenja, carinskih prijevara i drugih nelegalnih aktivnosti”, zaključio je Joković.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision