Saturday, 25. June 2022.
Unsko-sanski kanton 25° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

29. Juna. 2014. Bosna i Hercegovina, Region, Vijest dana, Vijesti
Održan koncert Bečke filharmonije u Vijećnici – Agencije: Podjele na Balkanu i sto godina od atentata

Sarajevo – Svijetski mediji opširno izvještavaju o obelježavanju stogodišnjice Sarajevskog atentanta, uz ocjenu da su i poslije jednog vijeka na Balkanu vidljive podjele među narodima o ulozi Gavrila Principa. Izvještavajući o obelježavanju stote godišnjice od atentata na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda, što je bilo povod za izbijanje Prvog svijetskog rata, agencija Frans pres dodaje da zbog drugačijeg odnosa prema atentatoru Gavrilu Principu Srbi nisu prisustvovali manifestaciji u Sarajevu.
Sarajevski atentat pokrenuo je niz događaja koji su gurnuli velike evropske sile u četvorogodišnje nasilje bez presedana, što je, kako se navodi, dovelo do prekrajanja mape svijeta. Mnoge od tih sila obelježile su stogodišnjicu atentata na marginama samita EU u četvrtak u belgijskom gradiću Ipru, gde su nemačke snage prvi put upotrebile hemijski gas iperit 1915. godine, podsjeća AFP.
Međutim, na Balkanu naslijeđe Velikog rata i dalje raspiruje podjele između Srba, Hrvata i muslimana, sprječavajući tako šefove država da zajedno obelježe stogodišnjicu ovog događaja upravo na mjestu na kojem se u Sarajevu dogodio atentat 1914. godine, ocjenjuje AFP.
Agencija Rojters izvještava da se stota godišnjica od ubistva koje je “upalilo fitilj za Prvi svijetski rat”, obelježava u Sarajevu, uz poruku jedinstva podjeljenoj zemlji i kontinentu opterećenom dubokim socijalnim i ekonomskim razlikama. Uz podsjećanje na rat u Bosni 90-tih godina, agencija konstatuje da nekadašnje zaraćene zajednice današnju stogodišnjicu dočekuju duboko podjeljene oko Principovih motiva i njegovog naslijeđa.
“Lideri Srbije i bosanskih Srba, koji ubicu smatraju herojem, bojkotuju zvaničnu manifestaciju u Sarajevu, ljuti zbog, kako kažu, pokušaja da se dovedu u vezu ratovi koji su otvorili i zatvorili 20. vek i da se krivica pripiše njima”, navodi Reuters.
Britanski BBC takođe ističe da su bosanski Srbi, Hrvati i muslimani još uvjek podjeljeni oko uloge koju je imao Gavrilo Princip u rastućim tenzijama u Evropi 1914. godine, ističući da “lideri Srbije i neki lideri bosanskih Srba bojkotuju zvaničnu komemoraciju, za koju kažu da ima za cilj da inkriminiše Srbe”. Dok Srbi u Višegradu obelježavaju stogodišnjicu Sarajevskog atentata uz predstavu o ubistvu nadvojvode Ferdinanda i njegove žene Sofije i Vivaldijevu muziku Beogradske filharmonije, centralna svečanost u Sarajevu održava se u gradskoj Većnici uz koncert Bečke filharmonije, piše BBC.

Bečka filharmonija zajedno sa horom Opere Narodnog pozorišta Sarajevo održala je koncert u obnovljenoj Vijećnici u sklopu obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata. “Program koncerta Bečke filharmonije pažljivo je odabran i predstavlja put kroz historiju i ljudsku dušu, ali ujedno ima i snažnu političku poruku – kazao je   predsjednik Bečke filharmonije Clemens Hellsberg . On je dodao kako je  koncertom na izvjestan način obilježen kraj jedne ere, te stavljen  akcent na želju da se u budućnosti živi u miru. – Želimo ostvariti vezu prijateljstva, ljubavi i zajedničkog jezika – muzike. Želimo dati i neku viziju zajedničke budućnosti i mira – kazao je on. Koncert je počeo himnom BiH, a završio himnom Evropske unije. Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić  smatra da je građanima Sarajeva Bečka filharmonija poklonila najveći dar koji je mogla – koncert u Vijećnici. Ističe da koncert ima i simbolički i stvarni značaj, jer će oči cijeloga svijeta biti uperene u BiH. Bečka filharmonija i Grad Sarajevo, zajedno sa javnim radiotelevizijskim servisima BiH, Francuske i Njemačke, te EBU-om, ovom prelijepom muzičkom pričom iz sarajevske Vijećnice žele ne samo da obilježe datum jedne velike historijske tragedije, već i da univerzalnim jezikom muzike pošalju drugačiju sliku i poruku u svijet od one iz naše burne i teške povijesti, poruku mira i solidarnosti, razumijevanja i dijaloga.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Region Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision