Monday, 25. September 2023.
Unsko-sanski kanton 12° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Septembra. 2023. USK
Održan energetski skup u Bihaću: USK želi biti lider u proizvodnji zelenih megavata

U Bihaću je u petak 01. septembra održan energetski skup- prezentacija novousvojenih zakona iz energetike koji moraju pomoći da se brže i efikasnije razvijaju solarne elektrane, posebno one za vlastite potrebe za domaćinstva i privredu.

Veliki je interes bio za ove prezentacije na kojima su prisustvovali predstavnici institucija kantona i svih općina sa USK, elektrodistribucija i prvrednika.

Skup je održan u organizaciji Vlade, Ministarstva gradjenja, prostornog uredjenja i okoliša USK i u saradnji sa Sarajevo energy forumom- SEF i Solarnom akademijom koji su osigurali dolazak eksperata – predavača iz ove oblasti.

“Želimo da USK bude lider procesa u projektima za obnovljive izvore energije i da omogućimo što više projekata za naše gradjane i privredu i zato nam je važno da su naše institucije spremne za ovu tranziciju i procese i bićemo maksimalno otvoreni prema investitorima i gradjanima da im pomognemo da što brže implementiraju ove projekte. Naše institucije i službe će mijenjati i uskladjivati naša iskustva sa najboljim praksama EU i modernog svijeta”- izjavio je na otvaranju skupa Mustafa Ružnić, premijer USK.

“Potencijal koji imamo u obnovljivim izvorima energije, posebno sunca, moramo iskoristiti za ekonomski razvoj naše Krajine, osiguranje vlastite zdrave energije za naše gradjane i pomoć našim privrednicima da se spreme za 2026. godinu i izbjegnu obavezu plaćanja skupih taksi za izvoz svojih roba u zemlje EU. Moramo pametno iskoristiti ove godine pred sobom i uraditi tranziciju na zdravu energiju u interesu svih gradjana i naše privrede”- poručio je predsjedavajući Sarajevo energy foruma – SEF i Solarne akademije Senad Šepić.

Prezentacije su vodili eksperti za pitanja energije u FBiH, pomoćnik federalnog ministra Halko Balavac i stručnjak za tržište energijom Eldar Hukić iz FERK-a koji su u odličnoj atmosferi i interaktivnoj raspravi sa učesnicima dali jasne odgovore i smjernice koje će biti od velikog značaja predstavnicima institucija i privrede sa USK u razvoju projekata iz obnovljivih izvora energije za kojima vlada sve veći interes na našem kantonu.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision