Tuesday, 16. August 2022.
Unsko-sanski kanton 22° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

28. Jula. 2022. Bosna i Hercegovina
Odluka visokog predstavnika Christana Schmidta o izmjenama Izbornog zakona u tehničkom dijelu objavljena je na stranici OHR-a.

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt donio odluku o izmjeni Izbornog zakona BiH koje su tehničkog karaktera i tiču se integriteta izbornog procesa.  Schmidt je izjavio da donosi paket transparetnosti izbornog procesa koji garantuje slobodnu i fer kampanju.   Odluka visokog predstavnika Christana Schmidta o izmjenama Izbornog zakona u tehničkom dijelu objavljena je na stranici OHR-a.

Odluka će stupiti na snagu odmah. Ona stupa na snagu na privremenoj osnovi sve dok ga Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne usvoji u istom obliku, bez izmjena i dopuna i bez dodatnih uvjeta.Zabranjuje se zloupotreba zakonskog prava na učešće u radu biračkog odbora fiktivnim predstavljanjem. CIK dobija ovlaštenja da uklanja imena kandidata sa kandidatske liste ako utvrdi da je kandidat lično odgovoran za povredu, poništi ovjere političke stranke, koalicije i liste nezavisnih kandidata ili nezavisnog kandidata.Nosiocima izvršnih funkcija odlukom se zabranjuje zloupotreba javnih sredstava.

Što podrazumijevaju nametnute izmjene

“Tehničkim” izmjenama koje se tiču “integriteta izbornog procesa” regulira se korištenje elektroničkih, printanih i online medija kao i društvenih mreža u predizbornoj kampanji.

Definira se i što je govor mržnje kao i zloupotreba javnih fondova i resursa u predizbornoj kampanji.

Propisane su i novčane kazne u iznosu do 30.000 maraka (15.321 euro) za kršenje Izbornog zakona BiH koje su time utrostručene.

Centralnoj izbornoj komisiji BiH daje se mogućnost ukloni s izborne liste kandidata, te političku stranku, koaliciju ili nezavisnog kandidata ili nezavisnu listu. Novčane kazne su predviđene i za članove biračkih odbora.

Izmjenama Izbornog zakona BiH zabranjuje se uključivanje državnih službenika koji su podređeni kandidatu u obavljanje poslova tokom radnog vremena radi promocije kandidata ili političkih subjekata.

Zabranjeno je korištenje prostorija javnih institucija i tijela za radnje predizborne kampanje, ako korištenje istih prostorija nije garantirano drugim kandidatima i političkim subjektima pod istim uvjetima.

Zabranjeno je i korištenje sredstava komunikacije, informativnih usluga te uredske opreme javnih ustanova i tijela za izbornu kampanju.

Zabranjeno je također korištenje prijevoznih sredstava u vlasništvu državnih, entitetskih, gradskih, kantonalnih ili općinskih organa i organizacija (službenih vozila) bez naknade ili po sniženoj cijeni za kampanju.

Izuzetak je korištenje službenih automobila za prijevoz pojedinaca koji imaju pravo na osiguranje među kojima su, pored ostalih, članovi Predsjedništva BiH, predsjedavajući Vijeća ministara BiH i dva njegova zamjenika kao premijeri dva entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision