Monday, 26. February 2024.
Unsko-sanski kanton 9° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Decembra. 2023. Zanimljivosti
Odluka suda u Britaniji:Vještačka inteligencija ne može biti pronalazač

Sistem vještačke inteligencije ne može biti registrovan kao pronalazač ili autor nekog patenta – presudio je danas britanski Vrhovni sud u odluci kojom se mašinama uskraćuje isti status kojeg imaju ljudi.

Najviši britanski sud je zaključio da po zakonu “pronalazač mora biti osoba” da bi se prijavio za patent.

Ta odluka je kraj dugogodišnje pravne bitke američkog tehnologa Stivena Talera da njegov AI, nazvan DABUS, bude u Velikoj Britaniji zaveden kao pronalazač – autor dva patenta.

Taler tvrdi da je DABUS autonomno kreirao jedan kontejner za hranu i piće i jedan svjetlosni signal i da DABUS ima prava na njegove pronalaske. Sudovi u SAD i Evropskoj uniji odbili su slične zahtjeve Talera.

Britanski Zavod za intelektualnu svojinu je Talerovu prijavu odbacio 2019. godine, rekavši da nije u mogućnosti da zvanično registruje DABUS kao pronalazača, jer to nije osoba. Pošto su niži sudovi stali na stranu Zavoda za patente, Taler je podnio žalbu Vrhovnom sudu, gdje je sudsko vijeće jednoglasno takođe odbacilo slučaj.

Sudije su rekle da DABUS “nije ličnost, a kamoli fizičko lice i nije smislio nikakav relevantan izum”.

Pravni stručnjaci kažu da taj slučaj pokazuje da britanski zakoni nijesu pratili tehnologiju i da bi ih trebalo ažurirati s obzirom na nedavan zapanjujuć napredak vještačke inteligencije, posebno generativnim sistemima vještačke inteligencije kao što je “OpenAI ChatGPT” koji može brzo da napravi nove pjesme, poeziju, kompjuterski kod.

“Kako sistemi vještačke inteligencije nastavljaju da napreduju u sofisticiranosti i sposobnostima, ne može se poreći njihova sposobnost da generišu nove i neočigledne proizvode i procese sa minimalnim ljudskim doprinosom, ili možda čak i bez njega”, rekao je Nik Vajt, pravni partner firme “Charles Russell Speechlis”.

“Promjena je možda na pomolu, ali će najvjerovatnije doći iz politike, a ne od sudija”, rekao je on.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision