Friday, 14. June 2024.
Unsko-sanski kanton 17° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Novembra. 2023. Svijet
Od sjevera prema jugu, Izrael nemilosrdno napada Pojas Gaze,Hezbolah zaprijetio ‘dvostrukim’ odgovorom na izraelske napade

Od sjevera prema jugu: Izrael nemilosrdno napada Pojas Gaze..Uprkos pritiscima ‘nema stajanja’

Mjesec od početka rata u Gazi, Izrael nastavlja žestoko bombardirati enklavu, od sjevera prema jugu. Južni dio koji je, prema najavama izraelskih vlasti, trebao biti siguran za evakuaciju civila, predstavlja zamku za raseljene i vodi u smrt – tako tvrde palestinski dužnosnici. Deseci Palestinaca u Rafahu, Khan Younisu i drugim mjestima ubijeni su.  Govoreći na konferenciji za novinare, izraelski ministar odbrane Yoav Gallant je rekao da Izrael mora ostati odlučan u svojoj ofenzivi, unatoč “pritiscima”. “Pritisci na nas će se povećati, uskoro bismo mogli biti prisiljeni donositi teške odluke. Za mene se borba ne može zaustaviti dok se ne dosegnu njeni ciljevi. Nema nazad, nema stajanja – samo naprijed,” rekao je Galant..Dodao je da se izraelske snage bore u srcu grada Gaze.

U međuvremenu, stanovnici Gaze pod ruševinama tragaju za preživjelima – neprestano granatiranje otežava potragu. Bolnice ne mogu zbrinuti sve ranjene. Nedostaje hrane i vode. Usljed granatiranja, ali i nedostatka brašna i goriva, sve pekare na sjeveru Pojasa Gaze su zatvorene.

Hezbolah zaprijetio ‘dvostrukim’ odgovorom na izraelske napade

Poslanik Hezbolaha izjavio je u utorak da će ta libanska oružana grupa odgovoriti “dvostruko” na sve napade Izraela na civile nakon napada u kome je ubijeno troje djece i njihova baka na jugu Libana. Njegove ratobornne izjave odražavaju nestabilnu situaciju na izraelsko-libanskoj granici, gdje smrtonosni sukobi između izraelskih trupa i boraca Hezbolaha, koga podržava Iran, podstiču strah od šireg regionalnog rata dok Izrael vrši invaziju na Pojas Gaze. – Pokret otpora dvostruko će odgovoriti na svaku agresiju koja ima za cilja civile – kazao je Ali Fedžad na sahrani četvero Libanaca ubijenih na jugu zemlje u nedjelju. – Još nije pokazala svu svoju težinu – rekao je on, misleći na moćnu grupu koju podržava Iran.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision