Wednesday, 22. September 2021.
Unsko-sanski kanton 5° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

5. Juna. 2021. Region
Od danas u Sloveniju i s brzim negativnim testom

Zbog poboljšanja epidemiološke situacije, u Sloveniju će se od danas moći ulaziti i sa negativnim brzim antigenskim testom, a vlada je najavila i daljnja popuštanja mjera za iduću sedmicu.

Ulazak u Sloveniju bez karantene bio je od kraja prošle godine, osim za izuzetne slučajeve, poput medicinskih, obrazovnih ili skrbi za porodicu i nekretninu, moguć samo uz negativan PCR test, a od danas se dopušta i ulazak s negativnim brzim testom, s time da od uzimanja uzorka do dolaska na granicu nije prošlo više od 48 sati.

U sklopu popuštanja mjera vlada je odredila da od ponedjeljka opet dopusti aktivnosti dimnjačara i građevinske radove, u cjelini se dopušta kongresna djelatnost u turizmu, a hoteli će moći popunjavati tri četvrtine smještajnih kapaciteta. Uvjet je da su gosti vakcinisani, da su COVID-19 preboljeli ili imaju negativan test, a ista pravila vrijede i za bazene koji se također mogu otvoriti.

Slovenija još uvijek ne izdaje digitalne potvrde o covid statusu, pa će Slovenci koji putuju u inostranstvo s potvrdama koje u domovima zdravlja dobivaju nakon vakcinisanja moći putovati samo u Hrvatsku i Austriju s kojima o tome postoje bilateralni dogovori, dok će za druge zemlje trebati liječničku potvrdu izdanu na dva jezika EU-a.

Tek će uvođenje jedinstvene digitalne potvrde za cijelu EU omogućiti vakcinisanim, onima koji su preboljeli bolest i onima s negativnim testom, da širom Evrope putuju bez ograničenja, upozorio je Andrej Šter, vođa konzularnog odjela na ministarstvu vanjskih poslova.

Istodobno, on je upozorio potencijalne turiste da ne odlaze na daleke i riskantne destinacije jer ovog ljeta neće moći računati na organiziran hitni povratak kući od strane države, odnosno repatrijaciju, kako je to bilo prošle godine s onima koji su se našli u nevolji i bez mogućnosti povratka.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision