Thursday, 20. January 2022.
Unsko-sanski kanton 4° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

23. Decembra. 2021. Region
Od danas su covid-potvrde iz Crne Gore priznate u cijeloj EU

CRNA GORA se danas pridružila sistemu  digitalnih covid-19 certifikata Europske unije (EU), a vlasti te zemlje ublažile su epidemiološke mjere uoči božićnih i novogodišnjih blagdana.

U saopštenju Europske komisije navodi se da su covid-certifikati izdani u Crnoj Gori prihvaćeni kao ekvivalent digitalnim covid-certifikatima EU.

“To znači da će stanovnici Crne Gore moći koristiti svoje certifikate pod istim uvjetima kao državljani EU”, saopšteno  je iz EK.

EU sistem usvojen u 60 zemalja i teritorija

Digitalni certifikat predstavlja digitalni dokaz da je osoba preboljela koronavirus, da je cijepljena ili da ima negativan test na koronavirus. Certifikat može biti izdan u digitalnoj ili papirnoj formi, sadrži QR kod, besplatan je i izdaje se na materinjem i na engleskom jeziku te garantuje  zaštitu podataka i vrijedi u svim zemljama članicama EU.

U Crnoj Gori su od ranije bile dostupne nacionalne covid-potvrde, dostupne u papirnom obliku i elektronskoj verziji.

Trenutno je 60 zemalja i teritorija na pet kontinenata povezano sistemom covid-potvrda EU.

Crna Gora ranije je pozvala stanovnike na cijepljenje trećom dozom, dok je važenje covid-potvrde ograničila na šest mjeseci od prijema drugog cjepiva.

Ublažili mjere ususret praznicima

U toj  zemlji su prošle sedmice  registrovani prvi slučajevi varijante koronavirusa omikron, ali su zdravstvene vlasti, zbog trenutnog pada broja inficiranih na dnevnoj razini, ublažile epidemiološke mjere ususret novogodišnjim i božićnim praznicima.

Tako je dozvoljen rad ugostiteljskih objekata u vrijeme praznika i poslije ponoći, dok je na snazi ostala zabrana dočeka nove godine na gradskim trgovima.

Ranijom uredbom radno vrijeme kafića i restorana ograničeno je do ponoći, dok u unutrašnjost objekta mogu ući samo oni s covid-potvrdom.

Virusom covid-19 u Crnoj Gori trenutno je zaraženo oko 1900 stanovnika. Od početka pandemije s covidom je preminuo 2381 stanovnik.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision