Wednesday, 27. October 2021.
Unsko-sanski kanton 12° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

1. Januara. 2015. Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
Od danas skuplja struja, voda, grijanje, cigarete, studentski smještaj….

Dok se još uvijek oporavljamo nakon slavlja i zadovoljstva što smo ispratili prošlu godinu koja je bila teška, ni 2015. godina nam se pretjerano ne osmjehuje. Od 1. januara 2015. godine povećane su cijene određenih proizvoda i usluga što svakako nije u skladu s prazničnim raspoloženjem. No, nije sve tako sivo jer neki proizvodi i usluge, iako su malobrojne, bit će jeftinije.

Ono što će biti udar na sva domaćinstva u BiH jeste poskupljenje električne energije. Tako će od 1. januara domaćinstva u Elektroprivredi HZHB plaćati skuplju struju 1,97 posto, dok je za kategoriju “Ostala potrošnja” cijena smanjenja za 3,59 posto. Korisnici usluga Elektroprivrede BiH plaćat će skuplju struju za 4,33 posto, a u kategoriji “Ostala potrošnja” FERK je odobrio poskupljenje od 0,88 posto. U kategoriji “Ostala potrošnja” nalaze se jaslice, vrtići, vjerski objekti, javne kuhinje.

Voda skuplja u RS-u

Voda u nekoliko gradova u Republici Srpskoj od naredne godine će biti skuplja. Prvi grad koji je najavio poskupljenje vode je Prijedor. Kubik vode za domaćinstva do danas košta 1,57 KM, umjesto dosadašnjih 1,45 KM. Cijena vode za industrijski i zanatski sektor ostaje 3,26 KM po kubiku, a za budžetske korisnike 2,48 KM. Voda poskupljuje i u Bijeljini. Od danas kubik vode košta 1,57 KM, cijena kanalizacije je 1,52 KM, a iste cijene vrijede i za privrednike, kao i ustanove u gradu. Korekciju cijene zatražila je i Banja Luka.

Kada je u pitanju grijanje, Banja Luka je najavila povećanje cijena u novoj godini.

“Savjet za privredu Grada Banja Luka je podržao ovaj nacrt uz određene sugestije. One se odnose na to da budžet mora biti rasterećen, prije svega, komunalnih subvencija i davanja, zbog niskih cijena tih usluga. Mi više nemamo pravo da od naših preduzeća, zbog jedne socijalne cijene koju imamo, stvaramo gubitaše i da manjak nadoknađujemo iz budžeta”, kazao je Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banje Luke.

Iz KJKP Toplane Sarajevo kazali su da zbog toga što nije došlo do korekcije cijena od 2007. godine, ovo preduzeće posluje s gubicima. Cijena gasa se povećavala nekoliko puta, ali Vlada KS nije odobravala promjenu u cijeni centralnog grijanja.

Odluku o poskupljenju cijene centralnog grijanja donosi/utvrđuje Vlada KS na prijedlog neovisnog stručnog tijela koje je ista Vlada formirala, tako da se još ne zna da li će do korekcije doći.

Na udaru i studenti

Kategorija koja će također osjetiti udar na kućni budžet jesu studenti. Svi oni koji odluče nastaviti studije u Sarajevu, odnosno boraviti u studentskim domovima, od danas će morati izdvojiti 45 KM više nego do sada. Zeničko-dobojski, Bosansko-podrinjski i Livanjski kanton, te Republika Srpska pristali su da plaćaju 30 KM više za svoje studente, dok se od drugih kantona čeka odgovor. Ukoliko pristanu, studenti bi plaćali 15 KM više. Posljednja korekcija cijena smještaja u studentskim domovima u KS urađena je 2008. godine. Od tada su cijene električne energije, vode, komunalija i hrane drastično povećane.

Pušači su sigurno razočarani informacijom da će cijena cigareta od danas biti povećana. Cigarete će poskupjeti od 0,20 feninga do 0,70 feninga. Cijene proizvođača možete pogledati ovdje.

Kada su u pitanju poskupljenja u svijetu od danas su povećane cijene avokada, čokolade, kafe i maslinovog ulja. Također, poskupit će i cijene avionskih karata, te hotelske usluge. Razlog su suše, poplave i velike potražnja za proizvodima koji polako nestaju. Naime, zalihe kakaa i avokada su smanjene, a cijena kafe skočit će zbog suša u Brazilu. Suše su uzrokovale pad izvoza masilnovog ulja iz Italije i Španije što je dovelo do povećanja cijena.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision