Subota, 3. Maja 2014.
Unsko-sanski kanton 1° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

3. Maja. 2014. Izdvojeno, Region
Objavljena lista: Srbija najbolja, BiH i Makedonija najgore po slobodi medija u regionu

Mediji i novinari u BiH su, uz Makedoniju, najmanje slobodni u regionu, sudeći prema listi koju je danas objavila organizacija “Freedomhouse”, a povodom Svjetskog dana slobode medija, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Bosna i Hercegovina je, na listi svjetskih zemalja, zauzela mjesto ispod svjetskog prosjeka, u rangu sa Haitijem i Panamom. Stručnjaci ove organizacije su sve svjetske zemlje svrstali u tri kategorije, one gdje su novinari i mediji slobodni, tamo gdje su djelomično slobodni i zemlje gdje ta vrsta slobode ne postoji.

BiH i cijeli region jugoistočne Evrope su kategoriji djelomično slobodnih, ali su zemlje ipak rangirane po ostvarenim slobodama.

Jedino je od zemalja regiona Makedonija lošije rangirana. Prema bodovanju od mogućih 200 bodova (više je lošije), BiH je ostvarila 103 boda, bolji od nas su Albanija i Kosovo sa 98 bodova, Hrvatska je  također bolja sa 83 boda, dok su najbolje rangirane Crna Gora (78) i Srbija (74).

Stoga su, prema toj listi mediji i novinari najslobodniji u Srbiji, što je iznenađenje obzirom na tvrdnje tamošnjih organizacija za slobodu medija. Inače, cijelokupna zapadna Evropa, Sjeverna Amerika i Australija su ocijenjene kao država slobode, dok je većina Afrike i Azije u kategoriji neslobodnih. Najbolje rangirane su Holandija i Švedska, a najgore Gvatemala, Uzbekistan i Sjeverna Koreja, javlja NAP.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision