Tuesday, 27. February 2024.
Unsko-sanski kanton 8° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Jula. 2022. Zanimljivosti
Objavljena lista država s najmoćnijim pasošima, evo gdje je Bosna i Hercegovina

Henley&Partners, konsultantska kuća za planiranje boravka i državljanstva, rangirala je svjetske pasoše za 2022. godinu prema slobodi putovanja koju im dozvoljavaju, a prvo mjesto zauzeo je Japan, dok je Bosna i Hercegovina na 51. mjestu.

Trio azijskih pasoša nudi svojim vlasnicima veću slobodu putovanja u svijetu od onih u bilo kojoj drugoj zemlji, prema novom tromjesečnom izvještaju koji je objavila londonska savjetodavna firma Henley & Partners.

Japan je ispred Singapura i Južne Koreje ponudio svojim građanima pristup bez vize ili vize na zahtjev do rekordnih 193 destinacije širom svijeta, u poređenju sa 192 koliko nude spomenute države na drugom mjestu.

Međutim, oprezniji odgovor Azije na covid-19 znači da je manje vjerovatno da će ti građani trenutno koristiti tu slobodu putovanja nego ljudi u Evropi ili Americi.

Ispod prve tri u Aziji, više evropskih zemalja nalazi se blizu vrha ljestvice. Njemačka i Španija su izjednačene na 190 destinacija, a slijede ih Finska, Italija, Luksemburg na 189.

Zatim su Austrija, Danska, Holandija i Švedska izjednačene na petom mjestu, dok su Francuska, Irska, Portugal i Velika Britanija na 6. mjestu.

Novi Zeland i Sjedinjene Američke Države nalaze se na 7. mjestu, uz Belgiju, Norvešku i Švicarsku.

Državljani Afganistana ponovo su na dnu indeksa i mogu pristupiti samo 27 zemalja bez prethodnog izdavanja vize.

Zbog invazije na Ukrajinu, vlasnici ruskih pasoša su odsječeniji od ostatka svijeta nego ikada prije. Uprkos tome zauzeli su 50. mjesto na listi.

Bosanskohercegovački pasoš omogućava građanima pristup u 118 zemalja bez prethodnog izdavanja vize te se našao na 51. mjestu.

Slovenija je najbolje rangirana u regionu na 11. poziciji, Hrvatska je 17. na listi, Srbija 38., dok je Crna Gora zauzela 48. mjesto.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision