Saturday, 13. July 2024.
Unsko-sanski kanton 21° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

18. Maja. 2024. Svijet
Objavljen novi plan za Palestinu nakon rata: Šta će “dan poslije” biti s Hamasom i ko će upravljati Gazom

Američki državni sekretar Antony Blinken i ministri vanjskih poslova tzv. “arapske šestorke” nedavno su održali sastanak na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Rijadu, a čini se kako je jedna od tema razgovora bila i reforma palestinske vlasti i priprema za “dan poslije”.
Kako prenose libanski mediji, Blinken i arapska šestorka koja uključuje Palestinsku samoupravu, Egipat, Katar, Emirate, Jordan i Saudijsku Arabiju razgovarali su o planu za “dan poslije” rata u Gazi koji je podijeljen u dvije faze, a koji bi, između ostalog, rezultirao i trajnim mirovnim procesom i normalizacijom odnosa između Izraela i Saudijske Arabije.

Prva faza plana koju je prenio i Jerusalem Post predviđa potrebu za prekidom vatre, ali i postizanje preduslova za međunarodno priznanje palestinske države.

“Prva faza plana uključuje i izraelsko prihvatanje povratka Palestinske samouprave u Gazu, oslobađanje talaca u zarobljeništvu Hamasa u zamjenu za oslobađanje palestinskih zatvorenika i formiranje tehnokratske vlade u Gazi koja bi radila na obnovi ovog dijela”, navodi se.

Kako je istaknuto u dokumentu, vlada bi se trebala sastojati od članova Palestinske samouprave i neodređenog tehnokratskog komiteta.

Druga faza plana, prema izvještaju, započet će širi mirovni proces u koji bi bili uključeni Izrael i Saudijska Arabija.

“Uz to, Gaza bi bila podvrgnuta rehabilitaciji i rekonstrukciji. Započeli bi pregovori o konačnom statusu izbjeglica, Jerusalema, izraelskih naselja te Izraela i Palestine”, objašnjava se u dokumentu u koji su libanski i izraelski mediji imali uvid.

Još jedan važan dio dokumenta odnosi se i na sudbinu Hamasa nakon rata.

“Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) bi se revitalizirala i došlo bi do unutrašnjeg pomiranje između različitih palestinskih frakcija. Hamas bi bio razoružan i integrisan u ovo tijelo”, zaključuje se.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

12.07.2024
RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision