Tuesday, 27. February 2024.
Unsko-sanski kanton 8° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

20. Decembra. 2022. Zanimljivosti
Običaj posmatranja jesenjeg lišća duboko je utkan u japansku kulturu

Mada za koji dan i zvanično počinje zima, u dalekom Japanu, na obali Pacifičkog okeana, temperature su još uvijek relativno visoke i tamošnji stanovnici ovih dana uživaju u tradicionalnom običaju razgledanja jesenjeg lišća.

Svježe, ali sunčano vrijeme sa puno svijetlih i prozračnih dana, od kojih poneki bude topao kao u rano proljeće, karakteristično je za novembar i decembar na pacifičkoj obali Japana.
U to vrijeme, zahvaljujući bogatom plaštu šarenog jesenjeg lišća, parkovi, kampusi univerziteta i hramovi zablistaju, a obodi planina, brda i doline se upale, te nekoliko nedelja plamte u svim nijansama žute i crvene boje.

Tada se stotine hiljada Japanaca zaputi u obilazak parkova i hramova, na izlete u šume i planine, odnosno, planinske banje i javna kupatila sa ciljem da uživaju u vatrenoj lepezi jesenjeg lišća.

Širom svijeta poznat je japanski običaj razgledanja proljetnog behara, naročito trešnjinog cvijeta. Međutim, u Zemlji izlazećeg sunca kulturološki je bitan i običaj razgledanja jesenjeg lišća, posebno onog crvenog.

Običaj da se u prirodu izađe upravo radi posmatranja jesenjeg lišća potiče iz ranog srednjeg vijeka kada su japanski dvorjani išli u planine i brda u okolini tadašnje prijestonice Kjoto da bi opjevali ljepotu, ali i prolaznost tog lišća, upoređujući ih često sa karakterom ljubavi i ljudskog života uopšte.

Običaj posmatranja jesenjeg lišća i šire, bliskog praćenja vegetativnih promjena u prirodi, duboko je utkan u tkivo japanske kulture i društva, pa pored bogatog pjesničkog korpusa na tu temu, postoji i hiljade publikacija kao što su zbirke umjetničkih fotografija i turistički vodiči koji predstavljaju šume, hramove i parkove sa najljepšim listopadnim drvećem.

Japanski sveštenici i hortikulturisti sa pažnjom biraju i raspoređuju određene vrste listopadnog drveća kao što su javor ili hrast, kombinuju ih sa mahovinom i drugim biljem i uklapaju sa tradicionalnom arhitekturom, kako bi u jesen postigli poseban estetski ugođaj. To se naročito može vidjeti u zen hramovima.

Jesenje lišće se čak koristi i kao ukras u izlozima prodavnica i pri aranžiranju jela u restoranima tradicionalne japanske hrane. Japan je vjerovatno u svijetu jedinstven i po tome što se u meteorološkim prognozama u toj zemlji pored informacija o temperaturi, vjetru i padavinama, daju i obavještenja o tome kad i u kojem dijelu zemlje je pocrvenelo lišće, odnosno, gdje i u kojoj mjeri cvjeta proljećni behar.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision