Friday, 14. June 2024.
Unsko-sanski kanton 15° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Septembra. 2023. USK
Obezbjeđenje migrantskih kampova  na području  Bihaća, bila je tema sastanka  u MUP-u USK

U petak je održan sastanak predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova USK sa Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela BiH, a s ciljem preuzimanja nadležnosti obezbjeđenja privremenih migrantskih kampova u Bihaću, tačnije kampova „Borići“ i „Lipa“. S tim u vezi, u narednih petnaestak dana pripadnici ovdašnjeg MUP-a, radit će sa članovima Direkcije, ali i proći obuku IOM-a, kako bi bili spremni odgovoriti novim zadacima. Sigurnosna situacija ocijenjena je kao vrlo povoljna, a ponovo aktueliziran problem migrantske krize, kako je rečeno, ne ostavlja prostora za brigu

Radni sastanak prošao je u, kako je istaknuto, vrlo dobroj atmosferi, što je dodatni pokazatelj dobre saradnje Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i MUP-a USK.  Zvanično, ovdašnje Ministarstvo brinut će o sigurnosnoj situaciji u Kampovima „Borići“ i „Lipa“, nakon što završi obuka službenika. Ministar MUP-a USK Božidar Živko, kaže kako se razgovaralo o aktivnostima preuzimanja obezbjeđenja spomenutih kampova u čemu su nastojali definirati naredne korake i obaveze.

Ti koraci podrazumijevaju obuku uz koordinaciju sa IOM-om, ali i službenicima Direkcije koji su na terenu. Ujedno, dobra saradnja svih organizacija i sigurnosnih agencija uključenih u cjelokupan lanac migrantske krize na ovom području, znači i dobru sigurnosnu situaciju i povoljne uslove za sve. Enes Karić direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, i ovom prilikom istaknuta je dobra saradnja koja će biti nastavljena u predstojećem vremenu i u više modaliteta.

Saradnja znači i najbolje rješenje svakog izazova s kojima se suočavaju, posebno kad je u pitanju migrantska kriza, koja je, uz probleme ilegalnih kretanja na granicama, ovih dana dodatno aktuelizirana. S tim u vezi, naglašeno je da je uveliko smanjen intenzitet i broj migranata na ovim područjima, ali i da su sve raspoložive snage uključene u cjelokupan proces očuvanja stabilne sigurnosne situacije.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision