Saturday, 23. October 2021.
Unsko-sanski kanton 10° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

26. Decembra. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
Obespravljeni radnici iz Tuzle do 12 sati čekaju da premijer ispuni obećanje!

Oko 200 radnika Aide, Livnice čelika, Dite i Konjuha prešli su još jednu etapu na putu ka hrvatskoj granici. Noć će provesti u mjestu Ormanica kod Gradačca. Večeras je tamo bio i premijer Tuzlanskog kantona u ostavci Bahrija Umihanić. Predstavnici Sindikata radnika uništenih industrijskih preduzeća TK-a oko 21 h iza zatvorenih vrata razgovarali su s Umihanićem. Premijer je kazao da je nova skupštinska većina u TK-u opredijeljena na svaki način pomoći da se okonča agonija radnika i da im se ispune osnovni uvjeti, prvenstveno uplata 400 KM za svakoga od 700 uposlenih u posrnulim tuzlanskim preduzećima, kako bi oni odustali od marša prema granici s Hrvatskom. Kazao je i da se taj uvjet teško može ispuniti zato što bi se na taj način kršio zakon, jer je već bilo pomaganja radnicima kroz jednokratnu pomoć i da se to drugi put ne bi moglo uraditi bez rebalansa budžeta ili promjene određenih zakonskih akata koji reguliraju ovu oblast. Ostavio je mogućnost da se radnicima pomogne preko Crvenog križa i da se sredstva posredstvom ove organizacije plasiraju na račune radnika. Umihanić je napomenuo da je pozvao Federalni zavod PIO/MIO da uveže staž svim radnicima koji su ostali bez posla “svojom ili krivnjom nekog drugog”, te otvorio mogućnost da se formira fond za materijalno zbrinjavanje radnika koji su ostali bez posla. Pozvao je sindikalne predstavnike da radnike sutra povedu u Tuzlu.

Nakon polusatnog razgovora iza zatvorenih vrata s premijerom TK-a u ostavci, predstavnici sindikata su saopćili da “ništa nije dogovoreno”. Umihanić je nakon sastanka izrazio žaljenje i dodao da je ovo što se događa “sramota za kanton i državu” te da treba uraditi sve kako bi se radnici sutra vratili kući. Radnici su ranije u 9 h ujutro najavili nastavak svog marša prema državnoj granici u Orašju, ali je premijer zatražio dodatno vrijeme kako bi ispunio njihov osnovni zahtjev – uplatu 400 KM na račun svakog od njih i obećao da će se to dogoditi sutra u 12 h. Predstavnici sindikata su se složili da do 12 sati ne kreću prema granici, da će sačekati kako bi se uvjerili da je ovaj zahtjev ispunjen, jer su, ističu, mnogo puta prevareni te da u obećanja više ne vjeruju.

Umihanić je kazao da će se krenuti s analizom o tome koja preduzeća u Tuzlanskom kantonu mogu opstati, a koja ne mogu i da će se uraditi plan finansijske konsolidacije kako bi se riješila agonija tuzlanske privrede.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision