Saturday, 13. July 2024.
Unsko-sanski kanton 18° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

6. Aprila. 2024. Zanimljivosti
Obala glavnog grada Omana bit će impresivna: Izgradnja će koštati čak 1,3 milijarde dolara

Na obali glavnog grada Omana, Muskata, bit će napravljene impresivne građevine ukupne vrijednosti 1,3 milijarde dolara, a koje je projektovao svjetski poznati arhitektonski biro čiji je osnivač arhitektica Zaha Hadid.

Građevinska cjelina će imati 3,3 miliona kvadratnih metara, a činit će je stambeni kompleks, marina, ustanove kulture, šetnice i drugi objekti. Izgradnja bi trebala početi krajem ove godine, a očekuje se da će na ovom području boraviti više od 60.000 ljudi.

Zamjenik direktora spomenutog arhitektonskog biroa Paolo Zilli za CNN je izjavio da su godinu dana proveli u finaliziranju modela koji su predstavili Ministarstvu za stanovanje i urbanizan Omana. Osnova projekta je bila da se olakša pristup javnom prijevozu.

“Zapravo je ideja da se sklone svi automobili, da se sklone sve ograde i da se napravi kampus ministarstva s mnogo funkcija kojima će se privući porodice i nove generaciju”, rekao je Zilli.

Arhitektonsko rješenje za obalu Muskata (Foto: Ministarstvo za stanovanje i urbanizam Omana)

Arhitektonsko rješenje za obalu Muskata (Foto: Ministarstvo za stanovanje i urbanizam Omana)

Pješačenje će biti prijatno zahvaljujući pasivnim hlađenjem. Osim toga, tu će biti infrastruktura za sigurnu vožnju biciklom. Upotreba solarne energije će biti maksimalna, a domaće biljne vrste bit će sačuvane i dodatno zaštićene.

Omanska ekonomija je dugo ovisila o nafti, ali sada se mnogo ulaže u nekretnine kako bi se podstakle strane investicije. Time su povećani prihodi koji nisu ostvareni prodajom nafte. Prethodno navedeno je omogućeno strategijom nacionalne vizije za period do 2040. godine. Procjena je da će se broj stanovnika Muskata do 2040. povećati sa 1,5 miliona na 2,7 miliona.

Omanski ministar za stanovanje i urbanizam Khalfan bin Saeed bin Mubarak je najavio da će se ekonomija ove države zasnivati na talentu, vještinama i digitalnom sektoru.

Sjedište arhitektonskog biroa Zahe Hadid je u Velikoj Britaniji, a Hadid je 2004. postala prva žena koja je osvojila najznačajniju arhitektonsku nagradu – Pritzkerovu nagradu. Hadid je preminula 2016., a projektovala je neke od najznačajnijih građevina na svijetu – od Kuće opere u kineskom Guangzhouu do naučnog centra Phaeno u njemačkom Wolfsburgu, piše CNN.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision