Thursday, 2. February 2023.
Unsko-sanski kanton 2° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

29. Decembra. 2022. Bosna i Hercegovina
NSRS usvojila neustavni Zakon o nepokretnoj imovini

Narodna skupština RS usvojila je sinoć Zakon o nepokretnoj imovini, koji je razmatran po hitnom postupku. – Republika Srpska neće da se odrekne svoje imovine i nećemo dijeliti našu imovinu sa BiH. To je pitanje za naš riješeno – naveo je  predsjednik RS Milorad Dodik.

On je dodao i da se Republici Srpskoj ne može prijetiti Ustavnim sudom BiH, kao i da RS neće sprovoditi odluke visokog predstavnika te da će NSRS usvajanjem Prijedloga o nepokretnoj imovini dati odgovor. Za je glasalo 45 poslanika, protiv je bilo četvero, dok je suzdržanih tokom glasanja bilo njih 15.  Ustavni sud BiH utvrdio je na sjednici 22. septembra da “Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske”, jer je to nadležnost BiH. Međutim, Dodik je odlučio izmijeniti neke dijelove zakona i poslati ponovo u proceduru u parlament u kojem definitivno ima većinu.

Podsjetimo, dva člana Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović najavili su podnošenje apelacija Ustavnom sudu BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision