Wednesday, 27. October 2021.
Unsko-sanski kanton 13° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

18. Decembra. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
NSRS: Izabrana nova Vlada Republike Srpske

Narodna skupština Republike Srpske pola sata iza ponoći izabrala je novu Vladu RS-a koju će ponovo predvoditi dosadašnja premijerka Željka Cvijanović. Postizborna procedura nalaže i potvrđivanje premijerke i sastava nove entitetske vlade i u Vijeću naroda RS-a, koje još nije ni konstituirano. Za izbor Željke Cvijanović za predsjednicu Vlade RS-a i članove njenog kabineta glasala su 44 poslanika, a protiv je bilo 37 poslanika.

Cjelodnevna rasprava, kroz 42 diskusije, protekla je u žestokoj polarizaciji poslanika pozicije i opozicije, uz 40 replika, oštre optužbe i često ostupanje od dnevnog reda.

Parlamentarci Koalicije „Domovina“ ukazali su da je neophodno da se buduća entitetska vlada fokusira na oblast obrazovanja bošnjačke djece, zapošljavanje povratnika i povratak u RS.

Poslanik Koalicije „Domovina“ Senad Bratić (SDA) izabran je jednoglasno za potpredsjednika Narodne skupštine RS-a iz reda bošnjačkog naroda, a drugi potpredsjednik je Nenad Stevandić iz SDS-a kao najveće opozicione stranke. Bratić i Stevandić su izabrani na trećoj posebnoj sjednici entitetskog parlamenta, koja je održana sat vremena poslije ponoći, a nakon što je završeno skupštinsko zasjedanje o izboru nove Vlade RS-a. I za jednog i drugog potpredsjednika su glasali svi prisutni poslanici, njih 81. Njihovim izborom konstituirano je rukovodstvo entitetskog parlamenta.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision