Thursday, 6. October 2022.
Unsko-sanski kanton 14° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Juna. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijesti
NSRS 13. juna o setu zakona za pomoć u sanaciji šteta od poplava

Kolegij Narodne skupštine RS danas je donio odluku da se Posebna sjednica Narodne skupštine, na kojoj će biti utvrđene mjere za sanaciju šteta izazvanih katastrofalnim poplavama, održi u petak 13. juna.

Predsjednik parlamenta ovog bh. entiteta Igor Radojičić naveo je da će se na prijedlog Vlade RS poslanici u hitnoj proceduri izjašnjavati o setu od deset zakona. Na posebnoj sjednici pred poslanicima će se naći 10 zakona, koje je pripremila Vlada RS kao odgovor na posljedice katastrofalnih majskih poplava.

“Ovo je prvi parlament u BiH i regionu na kojem će se usvojiti zakona  za sanaciju šteta i pomoć ugroženom stanovništvu”, istakao je Radojičić.

Istovremeno, Kolegijum NSRS usvojio je i preporuku kojom se sugeriše svim poslanicima da se idućih pet mjeseci, odnosno koliko im ostalo do isteka mandata aktuelnog skupštinskog saziva, odreknu po 10 odsto svoje plate u korist stanovnika poplavljenih područja.

Tom odlukom, poslanicima je ostavljena i mogućnost da odmah doniraju 50 odsto od plate za pomoć poplavljenim i time odmah ispoštuju preporuku Kolegijuma.

Poslanik NDP-a Krsto Jandrić naveo je u obraćanju novinarima da će poslanici imati veoma kratak rok da razmotre materijalu za predstojeću sjednicu i o njima utvrde svoj stav, jer će im isti tek sutra biti dostavljeni.

Iz entitetske vlade su već rekli da obim štete u RS-u prevazilazi mogućnosti entitetskog budžeta i budžeta lokalnih zajednica, te je neophodno prikupljanje sredstva iz drugih izvora da bi se što prije sanirala šteta i omogućio privredni rast i prevazišla teška situacija izazvana poplavama u RS-u.

Vlada RS-a utvrdila je Prijedlog zakona o posebnom doprinosu za solidarnost, po hitnom postupku.

Ovim zakonom uređuje se poseban doprinos za solidarnost, obveznici, osnovica, način obračunavanja, prijavljivanja, plaćanja i naplate posebnog doprinosa za solidarnost. Uz ove, predviđeno je razmatranje i više propratnih zakona.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision